O-STA

MARIBOR 2012: Po okrogli mizi - Kultura ni ovira, Po NK programskega sklopa Ključi mesta, Opomnik za vabilo NK programskega sklopa ŽND in vabilo na okroglo mizo avtorjev rubrike Perspektive & refleksije

Po okrogli mizi - Kultura ni ovira

V okviru Evropske prestolnice kulture je danes potekala okrogla miza, zaključni dogodek, programske entitete Priložnost za vse - Kultura ni ovira. Z njim je MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture skušal omogočiti čim boljšo dostopnost oseb s posebnimi potrebami do prizorišč in programa, ter tudi ozaveščati javnost o enakopravnem vključevanju v družbo. Okroglo mizo je moderirala in z znanstvenimi dognanji še obogatila dr. Suzana Oreški, zaposlena kot vodja programa Svetovalnica v društvu Altra, Tina Cerk, podpredsednica Društva študentov invalidov Slovenije, Alenka Kreč Bricelj, oblikovalka in članica Kulturno ekološkega društva Smetumet ter Mitja Čander, programski direktor Zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture. Več informacij najdete v pripetem sporočilu za medije in v zvočni izjavi dr. Suzane Oreški, moderatorke in razpravljalke na okrogli mizi.

ZAKLJUČNA NOVINARSKA KONFERENCA KLJUČEV MESTA

Danes je programski sklop Ključi mesta v prostorih Velike kavarne pripravil zaključno novinarsko konferenco.

Programski direktor Zavoda Maribor 2012 Mitja Čander je skupaj z glavnim producentom Borisom Cizejem in izvršnim producentom Milanom Gregornom predstavil rezultate programskega sklopa Ključi mesta, zaključno poročilo o dogajanju v partnerskih mestih pa je predstavil vodja koordinatorjev Borut Pelko.

Ključi mesta so v letih 2010, 2011 in 2012 v Mariboru in partnerskih mestih (Ptuj, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Velenje, Novo mesto) izvedli 308 projektov (od tega 208 samo v Mariboru), skupaj vrednih 10.484.579,63 €. (večina tega zneska je bila namenjena za sofinanciranje projektov v letu 2012 - 7.901.818, 63 €. 34 projektov v znesku 254.100 € je bilo sofinanciranih leta 2010, 84 projektov v znesku 2.221.961 € je bilo sofinanciranih v letu 2011. 31 projektov je bilo finančno podprtih vsa tri leta. 47 od vseh projektov Ključev mesta je bilo znamčenih, kar pomeni, da s strani EPK niso bili financirani, so se pa lahko promovirali pod blagovno znamko Evropske prestolnice kulture. Pod okriljem Ključev mesta je projekte izvedlo 233 koproducentov, številni tudi več projektov hkrati. Več informacij v pripetem sporočilu za medije.

Opomnik za vabilo na novinarsko konferenco programskega sklopa Življenje na dotik IN VABILO NA OKROGLO MIZO AVTORJEV RUBRIKE PERSPEKTIVE & REFLEKSIJE

V četrtek, 13. decembra 2012, vas vabimo na novinarsko konferenco programskega sklopa Življenje na dotik (ŽnD) Evropske prestolnice kulture MARIBOR 2012, ki bo ob 12. uri v Gledališki dvorani Vetrinjskega dvorca.

Na novinarski konferenci vam bosta Mitja Čander, programski direktor EPK in vodja sklopa ŽnD, Aleš Čar podrobneje predstavili rezultate dela programskega sklopa ŽnD, predvsem izid Antologije Perspektiv in refleksij: Stanje stvari. Urednica video vsebin ŽnD, Nina Cijan bo spregovorila o dveh prihajajočih dokumentarnih filmih v koprodukciji LifeTouch in Društva za kvalitetne umetniške prakse Smehomat, izvedbo Izbranih intervencij v javni prostor sklopa ŽnD pa bo predstavil kreativni videast in intervencionist sklopa ŽnD, Marko Kumer - Murč. Ob tem vas vabimo na okroglo mizo avtorjev rubrike Perspektive & refleksije, ki nosi naslov Strahovi danes - med uporom in vdajo, ki bo v četrtek, 13. decembra, ob 18. uri v Gledališki dvorani Vetrinjskega dvorca. Več informacij v priponki.