O-STA

Roboti. Stroj in človek?

Interaktivna razstava v Tehničnem muzeju na Dunaju

Zelo dolgo so bili roboti popolna fantastika. Danes pa so postali del našega vsakdanjega življenja. Sestavljajo avtomobile, srkajo prah, čistijo kanale, opozarjajo nas pred požari in opravljajo medicinske posege.

Od 14. decembra 2012 do 14. julija 2013 bo Tehnični muzej na Dunaju posvečen zanimivemu razmerju med človekom in strojem. Razstava na posameznih primerih predstavlja zgodovino, trenutne trende in vizije v robotiki. Tako bodo na ogled postavljeni nekdanji prodajni avtomati, futuristični pločevinasti ljudje iz petdesetih let prejšnjega stoletja, roboti igrače in 'mehanski ljudje' iz sveta umetnosti in gledališča, pa tudi sodobni industrijski, gospodinjski in nadzorni roboti.

Predhodniki robotov so obstajali v vseh možnih oblikah, med katerimi nekatere segajo vse do starega veka. Mehanični poskusi v 16. stoletju, osupljive avtomatske naprave kot je "vsepisalni stroj" Friedricha Knausa, da ne omenjamo parnih strojev in telefonskih sistemov - vsi so tlakovali pot nadaljnjemu razvoju. Danes lahko zahvaljujoč umetni inteligenci roboti delujejo na videz samostojno in vedno bolj učinkovito komunicirajo z ljudmi.

V interaktivnem delu razstave, poimenovanem RoboLab, lahko obiskovalci iz prve roke ugotovijo kako roboti delujejo in kaj se skriva za njihovo zunanjostjo. RoboLab, ki so ga razvili v Ars Electronica Futurelab, omogoča obiskovalcem, da se podučijo o programiranju in kontroliranju robotov ter tako ponuja razburljiv vpogled v 'možgane' naših mehanskih pomočnikov, ki jih nadzirajo senzorji in procesorji.

Za vse starostne skupine bodo organizirani različni dogodki in zanimivi vodeni ogledi po razstavi.

Več informacij na www.technischesmuseum.at


Posebna razstava "Roboti. Stroj in človek?"
14. december 2012 do 14. julij 2013.

V primeru vprašanj, prosimo, kontaktirajte:
Technisches Museum Wien
Mag. Barbara Hafok
Mariahilfer Str. 212, 1140 Vienna
Tel. +43(0)1/899 98-1200
barbara.hafok@tmw.at
www.technischesmuseum.at/presse