O-STA

Na prehitevalni pas: Dunaj se uči voziti

V dunajskem tehničnem muzeju do 28. februarja 2007

Razstava "Na prehitevalni pas" raziskuje, kako je avtomobil uročil mesto: mnoge njegove prednosti in tudi slabosti. S pogledom v retrovizor zgodovine nazaj v preteklo stoletje prometa razstava proučuje, ali in kako se bomo lahko soočili s prihodnostjo za volanom.

Avtomobil je svojo pot začel kot vozilo za šport in rekreacijo. Moški in ženske iz priviligiranega sloja so avtomobile kupovali, da bi z njimi lahko hodili na izlete, se udeleževali tekmovanj v palači Schönbrunn, parad rož v Praterju ali pa se celo preizkusili v dirki. Toda ko je šlo za konvencionalni promet, avtomobili niso bili tako priljubljeni: pešci in še zlasti kočijaži so se privadili na krmarjenje po cestiščih, ki so jim ustrezala. Šele po več desetletjih radikalnih izobraževalnih ukrepov so ulice lahko dobesedno predali motornim vozilom. Protesti proti avtomobilskim emisijam in hrupu so se začeli že zelo zgodaj. Leta 1910, ko je bilo na cestiščih Dunaja 4.000 avtomobilov, so ljudje govorili, da se mesto duši v prometu. Danes jih je na cestah kar 600.000.

Prometno mesto: dejavnosti za otroke

Otroci bodo imeli možnost razmisliti o tem, kako avtomobili in ljudje soobstajamo v mestu. Lahko aktivno sodelujejo pri načrtovanju prometa ali dizajniranju prometnih znakov, se zapeljejo v električnem avtomobilu ali v vlakcu in se naučijo, kako delujejo različne vrste pogonov. Lahko bodo izvedeli tudi več o vidni zaznavi v tunelu in odkrili koncepte, kot je "bleščanje".

Stiki z javnostmi:

Technisches Museum Wien

Mrs Barbara Hafok

Mariahilfer Str. 212, 1140 Vienna

+43-1-89998-1200

barbara.hafok@tmw.at

www.technischesmuseum.at/presse