O-STA

Kralji kroma - Avtomobili z zgodovino

- Posebna razstava v Dunajskem tehniškem muzeju

- Voden ogled za novinarje: 23. oktobra, 2007 ob 10. uri

DUNAJ, Avstrija

Od 25. oktobra 2007 bo Dunajski tehniški muzej predstavljal izjemno razstavo: "Chromjuwelen. Autos mit Geschichte" ("Kromirani dragulji - Avtomobili z zgodovino"). Razstava edinstvenih avtomobilov iz obdobja med 1908 in 2005 obiskovalcem ponuja enkraten vpogled in podoživetje stoletja zgodovine avtomobilizma.

Trije ducati zgodovinskih "kromiranih draguljev", ki bodo na ogled, bodo obiskovalcem ponudili možnost, da občutijo luksuz na štirih kolesih, in pogled v avtomobilsko tehnologijo preteklih obdobij. Takšna vozila so pogosto igrala pomembno vlogo v ustvarjanju podobe njihovih lastnikov, bila so simbol njihovega bogastva in visokega statusa.

Ker je imel tehniški muzej možnost črpati akademsko znanje svetovalnega odbora, v katerem so Herbert Völker, Egon Zweimüller in Franz Steinbacher, in ob sodelovanju prestižnih organizacij in muzejev, mu je uspelo postaviti razstavo široke zbirke izredno redkih primerkov in mejnikov v zgodovini avtomobilizma, ki bo na ogled na Dunaju štiri mesece.

Ti "kralji kroma" bodo postavljeni v tri tematske sklope, ki bodo obiskovalcem omogočili, da se seznanijo s področji, ki jih zanimajo, kot so mednarodne dirke, avtomobilsko oblikovanje, ter državniška vozila in avtomobili, ki so jih imele v lasti znane osebnosti. Poleg izjemne tehnologije, izrednega dizajna in plemenitega porekla, imajo ti avtomobili še nekaj skupnega, zaradi česar so še posebej privlačni za to posebno razstavo: vsak od teh "kraljev kroma" ima svojo lastno zgodbo, zgodbo, ki ne pusti nobenega dvoma, da so dosti več kot le vsota svojih delov. Konec koncev, njihova zgodovina je to, kar dela mit iz teh jeklenih konjičkov.

Avdio vodič

Na razstavi bodo na voljo avdio vodiči v angleščini, nemščini, francoščini in znakovnem jeziku.

Katalog

Razstavo bo spremljal prvovrsten katalog, ki bo vseboval prispevke Alfreda Komareka in Herberta Völkerja; 200 strani, 29.90 EUR

Kontakt:

Technisches Museum Wien

Mrs. Barbara Hafok

Mariahilfer Strasse 212,

1140 Vienna

Tel.: +43-01-899-98-1200

Email: barbara.hafok@tmw.at

http://www.technischesmuseum.at/presse