O-STA

MARIBOR 2012: Mestna izpovednica odprta le še do petka, vabilo na Pravljično dvorišče in zaključni dogodek Hiše znanosti - centra eksperimentov

MESTNA IZPOVEDNICA ODPRTA LE ŠE DO PETKA

Ta konec tedna vrata zapira mestna izpovednica, projekt, ki so ga v začetku leta 2012 zagnali v programskem sklopu Ključi mesta. V mestno izpovednico na Koroški cesti 21 je od januarja pa do decembra vstopilo in gumb za snemanje pritisnilo okoli 1600 ljudi, uporabnih posnetkov, ki so se predvajali na spletni strani EPK, je sicer precej manj, le okoli 300. Največ ljudi, predvsem študentov in dijakov, je izpovednico obiskalo v petek in soboto v poznih večernih in nočnih urah, njihove izpovedi se dotikajo širokega spektra tem, od bodisi pozitivnih bodisi negativnih opredelitev do projekta Evropska prestolnica kulture, kritičnih izjav na račun mestne oblasti ter slovenske politike: "Ljudje stradajo", do lahkotnejših izpovedi trenutnega navdiha: "Danes sem zamudila koncert svojega brata" ali "Medve se imava fajn". Predvsem mlajša generacija je izpoved raje opravila v družbi, redki pa niso niti tisti, ki so se na izpoved tudi vnaprej pripravili. Mestno izpovednico je obiskalo tudi precej tujcev s Hrvaške, iz Avstrije, Nemčije, Španije, Malezije, Japonske, itd, še posebej so bili za tovrstni način sodobnega komuniciranja odprti študenti, ki so v Mariboru na študijskih izmenjavah. Vse uporabne izpovedi Mestne izpovednice so se tedensko objavljale na spletni strani programskega sklopa Življenje na dotik (http://www.zivljenjenadotik.si/projekti/mestna-izpovednica/).

Čarobno vzdušje na Pravljičnem dvorišču

Do 23. decembra ste vabljeni v atrij Vetrinjskega dvora, kjer poteka praznični sejem Pravljično dvorišče. Na stojnicah se predstavljajo slovenski oblikovalci in invalidske organizacije z izdelki za praznično obdarovanje. Pisan program bodo v soboto, ob 18.00, zaključile avtorske pesmi s pozdravom Buohdidabra (Bog daj dobro) dua Bakalina, v petek bo Vetrinjski dvor prizorišče koncerta Etno His-tria, že jutri, v četrtek pa lahko ob 18.00 prisluhnete koledniškemu voščilu.

Več informacij: www.maribor2012.eu

Zaključni dogodek Hiše znanosti - Centra eksperimentov

V Hiši znanosti - Centru eksperimentov bodo imeli v petek, 21. decembra 2012, ob 16. uri, zaključni dogodek projekta, ki vabi z imenom "Pridi skupaj s prijateljem in prijateljico: poSkusi in preIzkusi".

Znanost v funkciji javnega dobrega je za mesto in regijo zelo pomembna. Temu namenu služi tudi partnerski projekt Hiša znanosti - Center eksperimentov. Osnovno poslanstvo tega je v vzpostavljanju večje povezanosti med mestom in regijo ter znanstveno-raziskovalnimi ustanovami, med katerimi najpomembnejše mesto zaseda Univerza v Mariboru. V Hiši znanosti - Centru eksperimentov so vse leto promovirali in približevali znanstveno-raziskovalno dejavnost mestu ter v polje znanstvenega raziskovanja vključevali kar najširši krog javnosti. Del tega bodo predstavili tudi na zaključnem dogodku.


Veselimo se vašega obiska in vam želimo prijetne decembrske dni.