O-STA

MARIBOR 2012: Vabilo na projekcijo dokumentarnega filma 5 rezin srca

V ponedeljek, 21. januarja 2013, ob 21.00, vabljeni v Kino Udarnik v Mariboru na projekcijo dokumentarnega filma 5 rezin srca. Film, ki predstavlja Guimaraes, portugalsko mesto, ki si je v preteklem letu z Mariborom delilo naziv evropske prestolnice kulture, je delo video ekipe Življenja na dotik (Urban Zorko, Nina Cijan, Marko Kumer Murč). Film 5 rezin srca predstavlja pet pogledov na Guimaraes, spoznali boste kako Evropsko prestolnico kulture živijo na Iberskem polotoku, kakšni so njihovi prebivalci, česa jih je strah in nad čim se navdušujejo.

Več informacij in fotografije najdete v nadaljevanju, napovednik filma pa na tej povezavi: http://www.zivljenjenadotik.si/info/video/prikaz/article/najboljsa-evropska-prestolnica-kulture/

Vabljeni!

###

5 REZIN SRCA

5 rezin srca je dokumentarni film, ki predstavlja 5 pogledov na Guimaraes, 'drugo' Evropsko prestolnico v letu 2012

Vsakega 'tipičnega' Slovenca naj bi pregovorno zanimalo, kako izgleda sosedov vrtiček in kaj vse na njem uspeva. Tako je tudi nas trojico video ekipe Življenja na dotik, zanimalo kako s prestolnico kulture dihajo na Iberskem polotoku. V mestecu, kjer se je rodila Portugalska, v Guimaraesu, smo zasledovali predvsem zgodbe povezane z nekaj temami, ki so zaznamovale našo rubriko Perspektive in refleksije, želeli smo preveriti ali držijo stereotipi, ki jih imamo o Portugalcih in dregnili ob nekaj najbolj očitnih nenavadnosti. Večina ostalih zanimivosti pa se je v 'drugi' prestolnici kulture ponujala kar sama. Tako smo zarezali v pet tematik: strast, strah, kulturo, lenobo, čudaštvo, ki so nas tako ali drugače spremljale tudi v Mariboru. Ogled dokumentarca 5 rezin srca je nujen, saj je nenazadnje to tudi zgodba o naši Evropski prestolnici kulture in o Mariboru!

5 PIECES OF HEART

5 Pieces of Hart is a documentary offering 5 aspects of Guimarães, the 'other' European Capital of Culture in 2012

Every 'ordinary' Slovene is said to be interested in how green the grass is on the other side. So were we, the three members of the LifeTouch video team, interested to see how the capital of culture is doing on the Iberian Peninsula. We travelled to Guimarães, the city that bore Portugal, to follow mostly stories connected to a few topics that determined our own Perspectives and Reflections column. Our goal was to verify whether the stereotypes we have about the Portuguese are true and to touch on some of the most obvious peculiarities. Generally, the rest of the curiosities in the 'other' capital of culture were quite self-evident. In accordance, we delved into five topics: passion, fear, culture, laziness, oddity, which accompanied us in one form or another in Maribor as well. Seeing the documentary 5 Pieces of Heart is a must, because after all, it is also a story about Maribor and its Capital of Culture!