O-STA

Srečanje županov partnerskih mest evropske prestolnice kulture

V Vetrinjskem dvoru v Mariboru so se danes srečali župani partnerskih mest Evropske prestolnice kulture. Srečanja so se udeležili podžupan MO Maribor Milan Mikl, župan MO Ptuj Štefan Čelan, župan Slovenj Gradca Andrej Čas, župan Murske Sobote Anton Štihec, župan MO Velenja Bojan Kontič, generalna direktorica zavoda Maribor 2012 dr. Suzana Žilič Fišer, direktor Urada za kulturo in mladino MOM Aleš Novak, programski direktor zavoda Maribor 2012, Mitja Čander ter predsednik sveta zavoda Maribor 2012 Rudolf Moge. Na srečanju so govorili o nadaljnjem sodelovanju med partnerskimi mesti, uresničevanju ciljev projekta Evropska prestolnica kulture, župani pa so podpisali tudi skupno pismo pristojnemu ministru dr. Žigi Turku.

V pismu pristojnemu ministru se župani strinjajo, da je Evropska prestolnica kulture - Maribor 2012 uspešen projekt, ki je v marsičem odprl nove priložnosti za slovensko kulturo in vzhodno kohezijsko regijo. Župani se strinjajo, da bi bilo potrebno kulturo umestiti v razvojne strategije RS in vzpodbuditi razvoj institucije, ki bo na podlagi prepoznavanja kulture kot razvojnega elementa izvajala aktivno politiko na tem področju v vzhodni kohezijski regiji.

Predsednik Sveta zavoda MARIBOR 2012 Rudolf Moge je v izjavi za javnost poudaril:

"Današnji sestanek je bil posvečen predvsem statusnim zadevam zavoda. Kot veste zavod po Odloku o ustanovitvi zavoda preneha s svojim delovanjem 1. 7. 2013. Zaradi tega smo se pogovarjali, kdaj zapreti zavod oz. na kakšen način zavod zapreti. Prišli smo enoglasno do spoznanja, da bodo ustanovitelj Mestna občina Maribor in partnerske občine še sodelovale s financiranjem zavoda do zaprtja. Manjka pa tukaj ključni element, to je, kako je s sofinanciranjem s strani države. Zaradi tega bomo povedali, kdaj se bo zavod zaprl oz. kaj bo z zavodom po zaključku po zaprtju, potem, ko bomo jutri, vodstvo zavoda, šli v Ljubljano s predstavniki ministrstva in bo ministrstvo povedalo svoje videnje zavoda. Težava namreč nastopa v naslednjem: kulturna znamka EPK 2012 je splošno znana, je dobra znamka in bi jo kazalo ohraniti. Po drugi strani je ta projekt pokazal, da imamo v Sloveniji ogromno mladih menedžerjev s področja kulture, ki odlično obvladajo svoj posel in da smo izvedli kup projektov, ki so bili pri ljudeh dobro sprejeti, kar kaže tudi obisk in zaradi katerih bi bilo potrebno nadaljevati s projekti, ki so bili v letu, ko je bil Maribor kulturna prestolnica Evrope. V zavodu smo izdelali gradivo STIČIŠČE-KULTURREG, ki opredeljuje katere programe bi bilo dobro nadaljevati in, ki nakazuje tudi kako naj bi se zavod organiziral po njegovem prenehanju. Župani so bili enotni, da bi bilo najslabše za Republiko Slovenijo, za partnerske občine in tudi za ljudi na tem območju Slovenije, če ne bi s temi aktivnostmi nadaljevali v eni drugi obliki, zato danes župani podpisali izjavo in jo bomo jutri hkrati prenesli na ministrstvo. V tej izjavi se župani nekako pridružujejo ideji, da je treba z aktivnostmi po prenehanju zavoda v neki obliki tudi nadaljevati".

Generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012 dr. Suzana Žilič Fišer dodaja:" Zadovoljni smo, da partnerska mesta prepoznavajo dolgoročne učinke projekta EPK ter s tem stremijo k zavezi, ki so jo mesta podala ob kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture. Pretekli vikend, ob robu uradne otvoritve Evropske prestolnice kulture v Košicah, mi je v pogovoru evropska komisarka za kulturo Androulla Vassiliou izrazila zadovoljstvo ob prepoznanih in uresničenih ciljih našega projekta Maribor 2012 ter pohvalila naša dosedanja prizadevanja in izjemno uspešno izvedbo projekta, zato pričakuje, da bodo naša mesta gradila na pozitivni dediščini Maribora 2012 tudi v prihodnje."