O-STA

MARIBOR 2012: Vabilo na otvoritev razstave 'Oda radosti'

V torek, 5. februarja 2013, ob 18.00, vas vabimo na otvoritev razstave slik z naslovom Oda radosti, ki bo v preddverju Gledališke dvorane v Vetrinjskem dvoru, Vetrinjska ulica 30, v Mariboru. Avtor razstave je slikar, glasbenik in skladatelj Ljupčo Samardžiski.

Vabilo in več informacij najdete v nadaljevanju.

###

Ljupčo Samardžiski se je rodil leta 1947 v Skopju in študiral na Akademiji za glasbo in umetnost v Beogradu in Ljubljani. Zadnjih 25 let živi v Parizu in na Malti.

Svojo umetniško kariero je pričel kot glasbenik, basist. Nastopal je v Franciji, ZDA, Kanadi, Braziliji, Mehiki in v številnih drugih državah. Posnel je tudi nekaj lastnih kompozicij. Kot slikar je razstavljal v mnogih evropskih galerijah, njegova dela krasijo nacionalne in zasebne zbirke v Evropi in ZDA.

Ideja za razstavo slik z naslovom 'Oda radosti' se je avtorju porodila ob kandidaturi Valette za evropsko prestolnico kulture. V podporo mestu v katerem Ljupčo Samardžiski trenutno živi, je nastala prva v seriji slik posvečenih evropskim prestolnicam kulture.

"Naziv evropska prestolnica kulture je velika čast, še posebej za majhne države. Da mesto naziv dejansko osvoji, je potrebno vložiti veliko truda, ki pa je poplačan, saj se mesto kulturno obogati. Tako na področju umetnosti in kulture, kot tudi v širšem pomenu besede. Prepričan sem, da se je to zgodilo tudi v Mariboru," je povedal avtor razstave. " Razstava v Mariboru mi pomeni še posebej veliko. Nazadnje sem v Sloveniji nastopil že davnega leta 1989 v Moderni galeriji v Ljubljani z multimedijskim programom "Večer z Eugenom Ionescom".

Na razstavi slik 'Oda radosti' bo tudi slika posvečena Mariboru 2012- Evropski prestolnici kulture, ki jo bo po končani razstavi umetnik poklonil Zavodu MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture.