O-STA

Miti o raku ob 4. februarju - svetovnem dnevu boja proti raku

Svetovni dan boja proti raku, ki ga obeležujemo vsako leto 4. februarja, je namenjen preprečevanju raka, ozaveščanju in izobraževanju o raku ter spodbujanju vlad in posameznikov po vsem svetu, da se združijo v svojih prizadevanjih proti tej bolezni. Letos poteka v znamenju ozaveščanja o 5. cilju svetovne deklaracije proti raku, ki med 11. cilji izpostavlja preseganje neustreznih predstav in mitov o raku.

Med mite, ki jih je v javnosti potrebno preseči, spadajo naslednje predstave:

· Rak je le zdravstven problem.

Bolezen raka presega okvire zdravstvenih sistemov, saj vpliva na socialne in ekonomske smernice spreminjanja družbe. Zato potrebuje reševanje tega problema poleg zdravstvene politike tudi vključitev drugih področij.

· Rak prizadene bogatejše, starejše in razvitejše družbe.

Breme raka in tudi težavnost zdravljenja se povečuje v manj bogatih in manj razvitih družbah, rak prizadene vedno bolj tudi mlajše populacije. Različne države nimajo enake dostopnosti do učinkovitega zdravljenja.

· Diagnoza rak pomeni smrt.

Odkritje dejavnikov, ki vplivajo na nastanek raka, preventivni programi in vedno več učinkovitih načinov zdravljenja omogočajo manjše obolevanje, večje preživetje in kvalitetnejše življenje bolnikov pri diagnozah, ki so včasih pomenile konec življenja.

· Raku se ne da izogniti.

Preventiva je na dolgi rok najbolj učinkovit in trajen način za zmanjšanje svetovnega bremena raka. Na primer samo tobak bo v 21. stoletju povzročil smrt milijarde ljudi in je povezan z 22 % smrti zaradi raka.

Učinkovita preventiva na nacionalni ravni se začne z državnimi programi za obvladovanje raka (DPOR), s katerimi se lahko uvaja preverjene in ustrezne ukrepe in programe, ki zmanjšajo izpostavljenost dejavnikom tveganja in spodbudijo vsakogar k bolj zdravemu načinu življenja, tako da: opusti uporabo tobaka in se izogiba pasivnemu kajenju; omeji pitje alkohola; se izogiba pretiranemu izpostavljanju soncu; je redno telesno aktiven; skrbi za zdravo prehrano; skrbi za primerno telesno težo; se ščiti pred okužbami, ki povzročajo raka; se udeležuje presejalnih programov za zgodnje odkrivanje rakavih in predrakavih sprememb materničnega vratu in dojk ter debelega črevesa in danke (ZORA, DORA, Svit).


Kontaktni podatki: Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, Poljanska 14, 1000 Ljubljana
prim. Marija Vegelj Pirc, dr. med., predsednica, gsm: 051 690 991, e-mail: marija.vegeljpirc@siol.si
Blaž Bajec, univ. dipl. kult., gen. sekretar, tel.: 01 430 32 63, gsm: 041 835 460
e-mail: dobslo@siol.net, e-stran: www.onkologija.org