O-STA

20. vseslovensko srečanje žensk z rakom dojke, Nova pomlad življenja, 12. 5. 2012

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije prireja jubilejno 20. prireditev Nova pomlad življenja, tradicionalno vseslovensko srečanje žensk z rakom dojke, ki bo potekalo 12. 5. 2012 ob 11h v Unionski dvorani Grand Hotela Union.

V strokovnem programu bo gospa dr. Zdenka Čebašek-Travnik, varuhinja človekovih pravic podala razmišljanje z naslovom "Poznam svoje pravice dovolj dobro?", v kulturnem programu bodo nastopili Otroški pevski zbor RTV Slovenija, klovnes Eva Škofič Maurer in basbaritonist Juan Vasle. Srečanju bo sledila pogostitev in ob 14. 45 za tiste, ki bi to želeli, skupno bogoslužje. V priponki vam pošiljamo vabilo s programom in iz prejšnjih srečanj nekaj fotografij, ki so na voljo za objavo (foto: Janez Platiše).

Za medije predvidevamo priklop s priključkom Jack, 6,3 mm za 5 novinarjev na balkonu in prosti wi-fi dostop v preddverju.

####

Nova pomlad življenja

20. vseslovensko srečanje žensk z rakom dojke

Ljubljana, Grand Hotel Union, 12. 5. 2012

Tradicionalno vseslovensko srečanje žensk z rakom dojke Nova pomlad življenja poteka že od leta 1993 in letos praznuje svojo 20. obletnico. Strokovno, kulturno in družabno srečanje bo potekalo 12. 5. 2012 v Grand Hotelu Union v Ljubljani.

Zamisel o vsakoletnem srečanju žensk z rakom dojke se je rodila po obisku prireditve Nova pomlad življenja italijanskega združenja žensk z rakom dojke - ANDOS v Trstu. Društvo je kmalu za tem uvedlo podobno srečanje in tako obogatilo program organizirane samopomoči žensk z rakom dojke "Pot k okrevanju". Podobne prireditve združujejo ženske širom po svetu, ki jih povezuje himna Nova pomlad življenja.

Srečanja se udeležujejo ženske z vseh koncev Slovenije, ki se z avtobusi pripeljejo iz 20 skupin za samopomoč. Svečani dogodek postaja vse bolj priljubljen in ob 20. obletnici ga bomo priredili v Unionski dvorani Grand Hotela Union.

Kulturni program prireditve bodo oblikovali Otroški pevski zbor RTV Slovenija, klovnesa Eva Škofič Maurer in basbaritonist Juan Vasle. V strokovnem delu bo pod naslovom "Poznam svoje pravice dovolj dobro?" razmišljala dr. Zdenka Čebašek-Travnik, varuhinja človekovih pravic, prireditev pa bo vodila in povezovala Sabina Kogovšek Zrnec. Od leta 1999 se po prireditvi srečanje nadaljuje s skupnim bogoslužjem, za organizacijo katerega poskrbi vsako leto ena od skupin za samopomoč in.

Srečanje pomeni stotinam žensk nepozabno doživetje, vir novega upanja in veselja do življenja, ki je za vsakogar po srečanju z boleznijo še bolj dragoceno. Množičnost prireditve s častnimi gosti iz sveta politike, stroke in civilne družbe pa krepi občutek solidarnosti, daje pozitivne vzglede in zavest, da v nesreči nisi sam.

O Društvu onkoloških bolnikov Slovenije

Društvo združuje bolnike z rakom, njihove svojce, prijatelje, zdravstvene strokovnjake in vse, ki želijo sodelovati pri reševanju problematike raka, se zavzemati za krepitev zdravja in čim bolj kakovostno življenje z boleznijo.

Ustanovljeno je bilo leta 1986 kot pravna oseba civilnega prava, ki deluje v javnem interesu na področju celotne države in zastopa interese bolnikov z rakom. Ministrstvo za zdravje RS mu je leta 2005 z odločbo podelilo status humanitarne organizacije.

Strokovni svet društva, ki ga sestavljajo priznani strokovnjaki s področja onkologije, daje mnenja k programom in njihovo izvajanje tudi spremlja.

Društvo sodeluje s sorodnimi združenji doma in v tujini; je polnopravni član Mednarodne organizacije za samopomoč žensk z rakom dojke Pot k okrevanju, Mednarodne zveze organizacij bolnikov in Evropske zveze bolnikov z rakom.

Kontaktni podatki:

prim. Marija Vegelj Pirc, dr. med., predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije,

gsm: 051 690 991, e-mail: marija.vegeljpirc@siol.net

Blaž Bajec, univ. dipl. kult., gen. sekretar Društva,

tel.: 01 430 32 63, gsm: 041 835 460, e-mail: dobslo@siol.net, e-stran: www.onkologija.com