O-STA

V Celju pestra programska ponudba na slovenski kulturni praznik, v mesto pa prihaja tudi pust veselih ust

Celje, 4. februar 2013

Osrednja proslava ob Slovenskem kulturnem prazniku v sredo, v soboto in nedeljo pa pustna rajanja za vse generacije

Celje, 4. februar 2013, V mestu ob Savinji bo tudi letošnji začetek meseca februarja izjemno kulturno-umetniško obarvan. Celjske kulturne institucije so pripravile bogato ponudbo kulturno-umetniških dogodkov, s katerimi bodo počastile bližajoči se Slovenski kulturni praznik in ljudem omogočile brezplačen vpogled v zares raznoliko programsko ponudbo. Vrhunec vpogleda v kulturno-umetniško ponudbo mesta ob Savinji bo na sam kulturni praznik, v petek, 8. februarja 2013.

V sredo, 6. februarja 2013 ob 19.30 bo v Narodnem domu v Celju Osrednja proslava ob Slovenskem kulturnem prazniku, na kateri bo slavnostna govornica mag. Tanja Roženbergar Šega, direktorica Muzeja novejše zgodovine Celje. V programu bodo nastopili člani Celjskega godalnega orkestra pod umetniškim vodstvom Nenada Firšta, kot solista se bosta predstavila violinist Marko Zupan in pianist Benjamin Govže, recitiral bo dramski igralec Renato Jenček. V programu, ki ga bo povezovala Greta Kokot Rajković, bodo sodelovali tudi plesalci Plesnega teatra Igen in saksofonist Aleš Logar. Zavod Celeia Celje bo v petek, 8. februarja med 9.00 in 17.00 omogočal prost vstop na Stari grad Celje, v Centru sodobnih umetnosti Celje pa se bo v dopoldanskem času odvijala brezplačna delavnica za najmlajše, v popoldanskem času pa bodo lahko obiskovalci brezplačno obiskali javno vodstvo po razstavi umetnice Andreje Džakušič, ki ga bo vodila umetnica skupaj s kustosinjo razstave Ireno Čerčnik, po vodstvu pa bo sledila še brezplačna družinska delavnica Zasajevanje / Recikliranje / Rast, ki jo bo umetnica vodila skupaj s strokovno sodelavko Ireno Ašič in na kateri bosta preizprašali možnost uporabe zavrženih predmetov za izdelavo vrtička, ki lahko obstaja tudi znotraj urbanega okolja.

V soboto, 9. februarja 2013 se bo v Celju odvila vrsta pustnih prireditev, namenjenih vsem generacijam, seveda z velikim poudarkom na ponudbi privlačni za najmlajše obiskovalce. Eden izmed vrhuncev otroške pustne ponudbe mesta ob Savinji bo nedvomno brezplačno Pustno rajanje za otroke, ki bo potekalo v soboto, 9. februarja od 10.00 do 13.00 v Celjskem domu. Gre za dogodek na katerem bodo lahko najmlajši ustvarjali v pustnih delavnicah ter rajali v družbi čarodeja Andreja ter Melite Osojnik. Med vrhunci večernega pustnega dogajanja v mestu ob Savinji pa je nedvomno potrebno izpostaviti Ples v maskah, ki ga, kot del 8. Plesa knežjega mesta, v soboto, 9. februarja 2013 ob 20.00 organizirata Zavod Celeia Celje in Plesni klub Flamenco v veliki dvorani Celjskega doma. V Celju se bo pustovalo tudi v nedeljo, 10. februarja 2013.

V Celju se tudi v letošnjem letu obeta bogata programska ponudba kulturno-umetniških prireditev s katerimi bodo celjske kulturne institucije nagovarjale obiskovalce v času pred in tudi na sam Slovenski kulturni praznik. Poudariti je potrebno, da bodo ogledi, vodstva, delavnice ..., ki se bodo odvijali v Celju 8. februarja, za obiskovalce brezplačni, brezplačen bo tudi obisk osrednje slovesnosti ob Slovenskem kulturnem prazniku. V Celju letos, zaradi prenove mestnega jedra, ne bo pustne povorke, se bo pa na pustno soboto odvijala vrsta pustnih prireditev za vse generacije, ki se bodo v mestu odvijale skozi ves dan in bodo enega izmed vrhuncev dosegle v soboto, 9. februarja 2013 ob 20.00 na težko pričakovanem Plesu v maskah, ki ga kot del 8. Plesa knežjega mesta organizirata Zavod Celeia Celje in Plesni klub Flamenco v veliki dvorani Celjskega doma. V Celju se bo pustovalo tudi v nedeljo.

Več informacij o prireditvah: Snežana Gabrovec, Referentka za prireditve, tel.: 03 42 87 932, e-pošta:snezana.gabrovec@celje.si