O-STA

MARIBOR 2012: Razstava 'Oda radosti' v Vetrinjskem dvoru

Sporočilo za javnost

(Maribor; 6. februar 2013) V preddverju Gledališke dvorane v Vetrinjskem dvoru je od včeraj na ogled razstava slik z naslovom Oda radosti. Avtor razstave je slikar, glasbenik in skladatelj Ljupčo Samardžiski. Razstavljene so tudi slike, posvečene Evropskim prestolnicam kulture 2012 Guimaraesu in Mariboru ter Evropskim prestolnicam kulture 2013 Košicam in Marseillu, ki jih bo avtor, po končani razstavi, mestom tudi podaril.

Na sinočnji otvoritvi razstave je slikar simbolno predal sliko, posvečeno Evropski prestolnici kulture Košice 2013, konzulki s slovaškega veleposlaništva Ireni Lorkovi, sliko, namenjeno Marseillesu 2013 je prevzel Mathias Rambaud s Francoskega Inštituta v Ljubljani, v imenu MARIBORA 2012 - Evropske prestolnice kulture, pa je sliko, posvečeno Mariboru, simbolno prevzela generalna direktorica dr. Suzana Žilič Fišer.

Ob tem je avtor razstave Ljupčo Samardžiski povedal: "Vesel sem, da sem ponovno v Sloveniji, da po dvajsetih letih lahko tukaj ponovno delujem kot umetnik. Evropska prestolnica kultura je zelo pozitiven projekt in vesel sem, da lahko svojo sliko podarim Mariboru in bodočim evropskim prestolnicam kulture."

Ljupčo Samardžiski (1947, Skopje) je študiral na Akademiji za glasbo in umetnost v Beogradu in v Ljubljani. Zadnjih 25 let živi v Parizu in na Malti. Svojo umetniško kariero je sicer pričel kot glasbenik, kot slikar je razstavljal v mnogih evropskih galerijah, njegova dela pa krasijo nacionalne in zasebne zbirke v Evropi in v ZDA. Ideja za razstavo slik z naslovom 'Oda radosti' se je avtorju porodila ob kandidaturi Vallette za evropsko prestolnico kulture 2018. V podporo mestu, v katerem Ljupčo Samardžiski trenutno živi, je nastala prva v seriji slik,posvečenih evropskim prestolnicam kulture. Na razstavi slik 'Oda radosti' je tudi slika posvečena Mariboru - Evropski prestolnici 2012, ki jo bo po končani razstave umetnik poklonil Mariboru.

Razstava bo na ogled do 28. februarja 2013, vsak dan od 10.00 do 18.00 ure v preddverju Gledališke dvorane v Vetrinjskem dvoru.