O-STA

V Galeriji sodobne umetnosti Celje se bo z razstavo Displaced world, deplasiran svet. Predstavil Uroš Weinberger.

Umetnika in njegovo delo bo predstavila kustosinja razstave Barbara Rupel.

Celje, 22. februar 2013, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje vabi v četrtek, 28. februarja 2013 ob 19.00 v Galerijo sodobne umetnosti na odprtje razstave Displaced world, deplasiran svet. umetnika Uroša Weinbergerja. Umetnika in njegovo delo bo predstavila kustosinja razstave Barbara Rupel. Razstavo, na katero je vstop prost, bo na ogled do 14. 4. 2013.

Uroš Weinberger je umetnik, ki se skozi slikarski medij in tokrat skozi vizualno zvočno instalacijo, v kateri prevladuje slika, nanaša na temačnejše plati družbene resničnosti na način, ki gledalca vsekakor ne pusti ravnodušnega. Kot nagrajenec bienalne razstave Pogled na likovno umetnost Slovenije 6 (2011), ki je v sodelovanju devetih slovenskih regionalnih galerij zajemala dogajanje na likovnem področju celotne Slovenije, je pripravil nov, izrazito kritičen projekt Displaced world, deplasiran svet., ki ga je novembra 2012 prvič predstavil v Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki in ga po Mestni galeriji v Novi Gorici predstavljamo v Centru sodobnih umetnosti Celje.

Kustosinja razstave Barbara Rupel je umetnika, ki je leta 2005 zaključil podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in že več kot deset let aktivno sodeluje tudi na slovenski glasbeni sceni v zasedbi Moveknowledgement, v spremnem katalogu predstavila kot ustvarjalca, ki je v svoji "vse globlji družbeno angažirani drži vse svoje ustvarjalne strasti prelil v naboj silovite eruptivne izpovednosti. Njegova dela, ki gledalca pritegnejo s privlačnostjo visoko estetskih idealov, v resnici globoko zarežejo (...) Živimo namreč v okolju, ki je pod krinko navidezne urejenosti, v svojem bistvu razpuščeno, polno zmede, nesmislov in kontradiktornosti. Postajamo vse bolj pasivni, nekreativni in s tem vse lažje vodljivi. Posameznik, ki to zazna in se temu upre, je na udaru vseprisotnih mehanizmov kontrole, ki pripomorejo k njegovi ukrotitvi. Sam kot umetnik poudarja, da je ta razstava v samem izhodišču izrazito osebno izpovedne narave. V posameznih podobah si lahko predstavljamo prisotnost umetnika, ki vse to doživlja od naivnega in dovzetnega otroštva naprej. Izhaja pa tudi iz statusa današnjega umetnika in umetnosti na sploh. Pravi, da povprečen vsakdan pušča praznino, ki jo zapolnjujejo množični mediji, ki skušajo vse bolj agresivno prevzeti primat stvarni umetnosti.

Uroš Weinberger seveda pri tem ni imel v mislih niti nekoč utopičnega orwellovskega Velikega brata, ki naj bi bil vseprisoten in vseviden in bi neposlušne pošiljal na prevzgojo, niti božjega očesa, ki zna menda pritajeno maščevati naša grešna dejanja. Umetnik nas s svojimi upodobitvami sili, da stopimo na realna tla in nas sooči z pritlehnimi metodami kontrolnega nadzora do nekompromisnih metod preganjanja tistih, ki kršijo red in so neprimerni za naše okolje."

Uroš Weinberger (1975) je leta 2003 zaključil študij slikarstva in leta 2005 tudi podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 2002 se je izpopolnjeval na Akademiji za likovno umetnost v Sofiji in leta 2009 na kulturni rezidenci Ministrstva za kulturo v Berlinu. Živi in ustvarja kot samostojni kulturni ustvarjalec v Ljubljani.

V priponki prilagamo tudi fotomaterial

Naslov dela: This World Needs No Cripples, 2012, olje na platnu, 196 x 303 cm

Avtor fotografij: DK


V kolikor boste uporabili fotografijo vljudno prosimo, da pri This World Needs No Cripples ne izrežete stran črnega roba, ki je del slike.


Več informacij
: Irena Čerčnik, kustosinja, tel.: 03 42 65 156, e-posta:irena.cercnik@celje.si