O-STA

MARIBOR 2012: Japonska fundacija prepoznala MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture kot izjemno uspešen projekt

Spoštovani uredniki, cenjeni novinarji,

V Tokiu na Japonskem je minuli teden na povabilo EU-Japan Fest Japan Committee potekalo srečanje predstavnikov evropskih prestolnic kulture, na katerem so prvič povabili tudi preteklo evropsko prestolnico kulture, zavod MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture, saj ga je tudi japonska fundacija prepoznala kot izjemno uspešen projekt. Dr. Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture je v ta namen tako predstavila uspešen projekt evropske prestolnice kulture Maribor 2012 in njegove učinke za sodelovanje z japonskimi institucijami. Več informacij v pripetem sporočilu za medije. Priložene so tudi fotografije s srečanja.

V pričakovanju vaše medijske pozornosti vas lepo pozdravljamo in vam želimo lep dan.

Jasmina Godec
Odnosi z javnostmi/Public Relations
--------------------------

Japonska fundacija prepoznala MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture kot izjemno uspešen projekt

V Tokiu na Japonskem je minuli teden na povabilo EU-Japan Fest Japan Committee potekalo srečanje predstavnikov evropskih prestolnic kulture, na katerem so prvič povabili tudi preteklo evropsko prestolnico kulture, zavod MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture, saj ga je tudi japonska fundacija prepoznala kot izjemno uspešen projekt. Dr. Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture je v ta namen tako predstavila uspešen projekt evropske prestolnice kulture Maribor 2012 in njegove učinke za sodelovanje z japonskimi institucijami.

Na srečanju v Tokiju je generalna direktorica dr. Suzana Žilič Fišer predstavila učinke evropske prestolnice kulture MARIBOR 2012. Izpostavila je predvsem pozitivne učinke projekta ter nekatere izkušnje ki jih bodo v prihodnosti izkoristile tudi letošnji evropski prestolnici kulture Košice in Marseille ter evropski prestolnici kulture 2014 Umea in Riga.

Na sestanku fundacije Eu - Japan Fest, ki deluje že 20 let je bil prisoten tudi lanskoletni predsednik fundacije g. Takashi Kawamura, predsednik družbe Hitachi, ki je s tem končal predsedovanje in predal častno nalogo g. Yorihiku Kojimi, sicer predsedniku Mitsubishija. Sodelovali so tudi veleposlaniki različnih držav, bivši predsednik vlade Japonske in predstavniki nekaterih velikih japonskih podjetij, ki finančno podpirajo kulturne projekte. Na srečanju so svoje cilje in vizije predstavili tudi letošnji evropski prestolnici kulture Košice in Marseille ter bodoči Umea in Riga.

Predstavitev projekta evropske prestolnice kulture Maribor 2012 je potekala tudi v podjetju Hitachi različnim gospodarstvenikom, kjer sta pomočnica programskega direktorja za mednarodno sodelovanje mag. Nataša Kos in dr. Suzana Žilič Fišer predstavili dejavnosti in sodelovanje z EU-Japan Fest fundacijo ter že vzpostavljene mnoge povezave med institucijami Slovenije in Japonske. Eu - Japan Fest fundacija je bil za Maribor pomemben partner, ki je omogočal uresničitev različnih projektov iz Japonske. Prav tako pa je prispeval k temu, da se je vzpostavilo gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Japonsko. Ob tej priložnosti je 6 držav na sedežu delegacije EU v Tokio, v Evropski hiši, prvič predstavilo projekt EPK kulturnikom in umetnikom ter širši javnosti. Ob Sloveniji so predstavili projekt tudi Portugalska, Francija, Švedska, Latvija in Japonska.

Maribor se je ob tej priložnosti ponovno prepoznal kot mesto, ki je uresničilo projekt EPK, ob enem pa vzpostavilo trajno sodelovanje različnih institucij med državami.

Generalna direktorica dr. Suzana Žilič Fišer je ob tem izpostavila: "sodelovanje na tovrstnih srečanjih na Japonskem je za zavod in mesto ter državo velika čast, saj izkazuje, da je globalni gospodarski prostor prepoznal prizadevanja zavoda MARIBOR - 2012 za uresničitev ciljev kot so solidarnost,medkulturni dialog in spodbujanje kreativnosti. Maribor in s tem Slovenija so se z EPK tako postavile ob bok največjim državam, ki prepoznajo EPK kot pozitiven projekt, projekt največjih globalnih razsežnosti. EPK ni le evropski ampak navsezadnje največji kulturni projekt na sploh. Povabilo k sodelovanju na tovrstnih srečanjih pa izkazuje, da smo ta projekt izjemno opravili tudi v mednarodnem merilu".