O-STA

Kar 18 prijav za Evropsko nagrado družbeno odgovornih podjetniških praks v Sloveniji

European CSR Award Scheme

Na razpis, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom Janeza Potočnika, evropskega komisarja za okolje, se je v prijavilo 11 majhnih oz. srednje velikih podjetij in 7 velikih podjetij.

(Ljubljana; 11. marec 2013) - Na razpis za prvo Evropsko nagrado družbeno odgovornih podjetniških praks v Sloveniji se je prijavilo 18 podjetij. V kategoriji majhnih oz. srednje velikih podjetij je prispelo 11 prijav, v kategoriji velikih podjetij je prispelo 7 prijav. Projekt poteka pod vodstvom CSR Europe (vodilna evropska poslovna mreža za družbeno odgovornost podjetij) in Business in Community (BITC), koordinatorja projekta v Sloveniji pa sta Mreža za družbeno odgovornost Slovenije in Ekvilib Inštitut, v sodelovanju s partnerskimi organizacijami. Razglasitev slovenskih zmagovalcev v obeh kategorijah bo 18. aprila 2013 na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Projekt, ki ga sofinancira Evropska komisija, je namenjen širjenju in večji prepoznavnosti najboljših praks na področju družbene odgovornosti v Evropi. Na razpis so se lahko prijavila podjetja v sodelovanju z najmanj enim nepodjetniškim deležnikom (partnerjem), kar predstavlja inovativen koncept na področju družbeno odgovornih nagrad, ki se ponavadi osredotočajo le na posamezna podjetja kot samostojne akterje. Evropska nagrada družbeno odgovornih podjetniških praks v Sloveniji poteka pod pokroviteljstvom Janeza Potočnika, evropskega komisarja za okolje.

V kategoriji velikih podjetij so se na razpis prijavili: Siemens d.o.o., Petrol d.d., Ljubljana, Si.mobil d.d., Zavarovalnica Triglav d.d., BTC d.d., Ljubljanske mlekarne, d.d. in Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o. V kategoriji majhnih oz. srednje velikih podjetij pa so se prijavili: Vibacom d.o.o., Postojnska jama, turizem, gostinstvo in trgovina d.d. Postojna; Kmetijska zadruga Ruše, z.o.o.; Koren Sports d.o.o.; ENJO Alenka Kügerl s.p.; Bisnode, družba za medije ter poslovne in bonitetne informacije d.o.o., Interseroh Zbiranje in predelava odpadnih surovin d.o.o., Microsoft d.o.o., Etika d.o.o., podjetje za etično oglaševanje; Informa Echo d.o.o. in Coca - Cola HBC Slovenija d.o.o..

Zmagovalec Evropske nagrade družbeno odgovornih praks v Sloveniji bo hkrati prejemnik evropske nagrade in se bo udeležil slavnostne podelitve, ki jo bo Evropska komisija organizirala 25. junija 2013 v Bruslju. V nagrado je vključen prevoz in namestitev v Bruslju. Več informacij o razpisu je objavljenih na spletni strani www.mdos.si/eudopnagrada.

"Izredno smo veseli, da so se podjetja odzvala v takšnem številu. To kaže na to, da imamo v Sloveniji veliko dobrih praks na področju družbene odgovornosti in da veliko podjetji razume družbeno odgovornost v njenem osnovnem bistvu - kot proaktivno partnerstvo s svojimi ključnimi deležniki. Ta nagrada je dragocena predvsem zato, da bomo poslovni in širši javnosti predstavili prakse, ki so lahko zgled in spodbuda podjetjem, da pogledajo na svoje poslovanje preko horizonta dobička" je povedal vodja sekretariata Mreže za družbeno odgovornost Slovenije in direktor Ekvilib Inštituta Aleš Kranjc Kušlan.

Partnerji Evropske nagrade družbeno odgovornih podjetniških praks v Sloveniji so: AmCham - Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji, CNVOS - mreža slovenskih nevladnih organizacij, Ekonomska fakulteta, Fakulteta za družbene vede, Gospodarska zbornica Slovenije, IRDO - Inštitut za razvoj družbene odgovornosti, PRSS - Slovensko društvo za odnose z javnostmi, Združenje delodajalcev Slovenije in Združenje manager. Medijski partner projekta je STA (Slovenska tiskovna agencija).

###

Več informacij:
Mreža za družbeno odgovornost Slovenije
L
idija Novak
e-pošta: lidija.novak@mdos.si
Tel: 031 522 240