O-STA

Prejemnika Evropske nagrade družbeno odgovornih podjetniških praks v Sloveniji sta BTC d.d. in INFORMA ECHO d.o.o.

European CSR Award Scheme

Podjetje BTC d.d. (kategorija velikih podjetij) je nagrado prejelo za projekt "BTC City in ženski smučarski skoki", podjetje INFORMA ECHO (kategorija malih/srednje velikih podjetij) pa za projekt "Iniciativa Energija si".

(Ljubljana; 18. april 2013) - Mreža za družbeno odgovornost Slovenije in Ekvilib Inštitut sta v sodelovanju s partnerskimi organizacijami danes, 18. aprila 2013, na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani razglasila zmagovalca prve Evropske nagrade družbeno odgovornih podjetniških praks v Sloveniji. V kategoriji velikih podjetij je nagrado prejelo podjetje BTC d.d. za projekt "BTC City in ženski smučarski skoki", v kategoriji majhnih oz. srednje velikih podjetij pa je nagrado prejelo podjetje INFORMA ECHO d.o.o. s projektom "Iniciativa Energija si". Oba nagrajenca sta hkrati prejemnika evropske nagrade, njuni predstavniki pa se bodo udeležili slavnostne podelitve, ki jo bo Evropska komisija organizirala 25. junija 2013 v Bruslju. Gre za projekt, ki ga sofinancira Evropska komisija in je namenjen širjenju in večji prepoznavnosti najboljših praks na področju družbene odgovornosti v Evropi. Projekt poteka pod vodstvom CSR Europe (vodilna evropska poslovna mreža za družbeno odgovornost podjetij) in Business in Community (BITC). Evropska nagrada družbeno odgovornih podjetniških praks v Sloveniji poteka pod pokroviteljstvom Janeza Potočnika, evropskega komisarja za okolje.

"Nagrada za najboljše evropske družbeno odgovorne podjetniške prakse je pokazala, da se slovenska podjetja vedno bolj zavedajo strateškega in dolgoročnega sodelovanja z nepodjetniškimi organizacijami na področju družbene odgovornosti. Le tako zastavljena partnerstva resnično prinašajo trajnostno dodano vrednost, tako za podjetje kot širšo družbo in lahko predstavljajo korak k bolj strateškem vključevanju družbene odgovornosti v vsakodnevne poslovne operacije", je povedal vodja sekretariata Mreže za družbeno odgovornost Slovenije in direktor Ekvilib Inštituta Aleš Kranjc Kušlan.

Družba BTC d.d. je kot dolgoletni pokrovitelj in podpornik Smučarsko-skakalnega kluba Ljubno BTC podprla organizacijo tekme prvega (2011/12) svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske in prevzela generalno pokroviteljstvo obeh tekem na Ljubnem ob Savinji. "S prefinjenim in skrbno izpeljanim načrtom je sponzorstvo podjetja BTC (sicer znano tudi v drugih športnih krogih) preraslo v družbeno-odgovoren projekt, ki ima učinke na svetovni ravni. BTC si je s partnerji zadal izjemno težko nalogo - dvigniti prepoznavnost tako specifičnega športa, kot so ženski smučarski skoki, ki so bili dolga leta zapostavljena nordijska disciplina, na raven gledanosti moških smučarskih skokov. V Sloveniji je to uspelo", je o zmagovalnem projektu v kategoriji velikih podjetij poudarila predsednica ocenjevalne komisije Evropske nagrade družbeno odgovornih podjetniških praks dr. Adriana Rejc Buhovac. Gledanost letošnjega finalnega tekmovanja v Ljubnem je bila enaka prenosu moškega tekmovanja v Planici. Zaposleni so uspeli pridobiti veliko pokroviteljev in so pomagali pri organizaciji in izvedbi uspešnega FIS svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske v majhnem mestu Ljubno ob Savinji v letu 2012 in 2013.

Projekt "Iniciativa Energija si" podjetja INFORMA ECHO d.o.o. je rezultat sinergijskega modela spodbujanja učinkovite rabe in obnovljivih virov energije, ki usklajuje in povezuje podjetniške, individualne in družbene interese. "Projekt je edinstven v več pogledih. Ni le druga zmagovalna zgodba letošnjega razpisa, je tudi daleč najbolj povezovalen in v luči družbenih učinkov močan poziv, da se je treba na področju energetike, učinkovite rabe energije in pri drugih okoljskih vprašanjih obnašati družbeno odgovorno. Žirijo je navdušil krog partnerjev in sila njihovega sodelovanja, ki je z vrsto organizacijskih rešitev (mreža Sinergija, kampanja Energija si, bodi učinkovit) vključno z raziskavo REUS, že začela spreminjati vedenje Slovencev in nosilcev odločanja v energetski in povezanih panogah", je o zmagovalnem projektu v kategoriji majhnih oz. srednje velikih podjetij dodala dr. Adriana Rejc Buhovac.

Na razpis za prvo Evropsko nagrado družbeno odgovornih podjetniških praks v Sloveniji se je prijavilo 18 podjetij. V kategoriji majhnih oz. srednje velikih podjetij je prispelo 11 prijav, v kategoriji velikih podjetij je prispelo 7 prijav. Na razpis so se lahko prijavila podjetja v sodelovanju z najmanj enim nepodjetniškim deležnikom (partnerjem), kar predstavlja inovativen koncept na področju družbeno odgovornih nagrad, ki se ponavadi osredotočajo le na posamezna podjetja kot samostojne akterje.

V kategoriji velikih podjetij so se kot finalisti potegovali za nagrado: BTC d.d. s projektom BTC City in ženski smučarski skoki Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o. s projektom Pozor(!)ni za okolje, Petrol d.d. s projektom Daruj energijo za življenje, Siemens d.o.o. s projektom Ljubljana, pametno mesto in Si.mobil d. d. s projektom 11. Žur z razlogom: Mladi za mlade. V kategoriji majhnih oz. srednje velikih podjetij: ENJO Alenka Kügerl s.p. s projektom Varno bivanje - varno okolje brez kemikalij je odločitev za spremembe v delovanju in prevzemanju odgovornosti, Etika d.o.o. s projektom Sklop humanitarnih prireditev "Vitafit.si", INFORMA ECHO, d.o.o. s projektom Iniciativa Energija si, Interseroh d.o.o. s projektom Podari pokrovček - Majhen pokrovček za veliko pomoč in Microsoft d. o. o s projektom Simbioz@ e-pismena Slovenija.

Partnerji Evropske nagrade družbeno odgovornih podjetniških praks v Sloveniji so: AmCham - Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji, CNVOS - mreža slovenskih nevladnih organizacij, Ekonomska fakulteta, Fakulteta za družbene vede, Gospodarska zbornica Slovenije, IRDO - Inštitut za razvoj družbene odgovornosti, PRSS - Slovensko društvo za odnose z javnostmi, Združenje delodajalcev Slovenije in Združenje manager. Medijski partner projekta je STA (Slovenska tiskovna agencija).

Več informacij o nagradi je objavljenih na spletni strani www.mdos.si/eudopnagrada.

###

Več informacij:

Mreža za družbeno odgovornost Slovenije

Lidija Novak

e-pošta: lidija.novak@mdos.si

Tel: 031 522 240