O-STA

Poklon glasbenim legendam in pomoč Otroškemu oddelku Splošne bolnišnice Celje

Zavod Celeia Celje in Splošna bolnišnica Celje v prihodnjem tednu organizirata Veliki dobrodelni koncert namenjen zbiranju pomoči za nakup analizatorja izdihanega zraka LactoFAN, aparata potrebnega za Otroški oddelek Splošne bolnišnice Celje. Z njegovim nakupom malih bolnikov z gastroenterološkimi težavami ne treba več zbadati za številne krvne teste, s katerimi danes ugotavljajo vzroke njihovih težav.

Dogodek bo povezoval Janko Šopar. Vstopnice po ceni 10 EUR se lahko kupijo na sedežu Turistično informacijskega centra Celje, Krekov trg 3, www.celeia.info, na blagajni Novega Tednika & Radia Celje ter Splošne bolnišnice Celje ter eno uro pred koncertom v Celjskem domu.

V torek, 19. marca 2013 ob 19.30 uri bo v Celjskem domu na Krekovem trgu 3 potekal Veliki dobrodelni koncert na katerem bodo nastopila znana imena celjske glasbene scene: Marijan & Majda Petan, Janez Goršič, Jana Kvas in Uroš Perič z ansambli, ki bodo ves izkupiček koncerta poimenovanega Poklon glasbenim legendam namenili uresničitvi ene izmed potreb po novi opremi, ki jih ima Otroški oddelek Splošne bolnišnice Celje, na katerem se zdravijo otroci in mladostniki. Ideja o tem, da bi s pomočjo glasbe pomagali rešiti kakšno mlado človeško življenje se je porodila glasbeniku Marijanu Petanu, Celjanu, ki se ga mnogi spomnijo kot člana nekoč izjemno priljubljenega New Swing Quarteta. Idejo je Petan predstavil svojim glasbenim prijateljem, ki so bili nad njo navdušeni. Ustvarjen je bil skelet koncerta, ki ga je Petan predstavil direktorju Splošne bolnišnice Celje, ta pa direktorici Zavoda Celeia Celje, ki se je z veseljem odzvala povabilu za sodelovanje v projektu in s svojo ekipo prevzela organizacijo in promocijo dogodka.

"Menim, da so projekti kot je tovrsten dobrodelni koncert izjemnega pomena, saj z njimi vedno znova dokazujemo, da človeška solidarnost še ni zamrla in da so med nami še vedno ljudje, ki znamo prepoznati potrebe našega okolja in z roko v roki pomagati soljudem." je o soudeležbi pri organizaciji Dobrodelnega koncerta povedala mag. Milena Čeko Pungartnik, direktorica Zavoda Celeia Celje.

Splošna bolnišnica Celje je z odprtimi rokami sprejela ponudbo glasbenikov in hitro sprejela odločitev, da donacijo nameni nakupu analizatorja izdihanega zraka LactoFAN, saj z njegovo uporabo malih bolnikov z gastroenterološkimi težavami ne bo treba več zbadati za številne krvne teste, s katerimi danes ugotavljajo vzroke njihovih težav. Predvsem na področju gastroenterologije so namreč dihalni testi pomembno dopolnilo ostalim preiskavam. Prijazni so tako otrokom kot tudi zdravnikom, saj so ob tem, ko so neinvazivni, tudi povsem zanesljivi.

LactoFAN je dihalni test, ki bo Otroškemu oddelku Splošne bolnišnice Celje prinesel precej dodatnih diagnostičnih možnosti, saj je z njim mogoče odkrivati laktozno intoleranco, fruktozno malabsorbcijo, testiranje razrasta bakterij v zgornjih prebavilih in ugotavljanje časa prehoda skozi tanko črevo. Otrok pred testom zaužije ogljikovodik (sladkor), nato pa v izdihanem zraku merimo vodik. Pri normalni presnovi sladkorjev namreč nastajata ogljikov dioksid in voda, če je presnova motena pa v prebavilih poleg drugih spojin nastaja vodik, ki ga lahko zaznamo in izmerimo v izdihanem zraku. Otrok mora tako v določenih časovnih intervalih pihniti v ustnik, aparat pa nato izmeri in izpiše vrednost. Ker je za ta postopek potrebno sodelovanje otroka, je test primeren za otroke po 4. letu starosti. Ob tem je treba povedati še to, da po potrditvi diagnoze z nekaj dietnimi omejitvami bistveno zmanjšamo otrokove težave, ki so včasih vsakodnevne in večinoma zelo neprijetne.

"Razvoj medicinske tehnologije je hiter in stalen. Prinaša vedno nove, bolnikom prijaznejše rešitve, ki jih zaradi pomanjkanja finančnih sredstev velikokrat ne moremo z enakim tempom uvajati v naše delo. Vesel sem, da bomo s pomočjo glasbenikov tokrat lahko naredili korak v tej smeri in približno 2.000 otrokom letno prihranili boleče postopke iskanja izvora njihovih težav." je ob napovedi koncerta dejal Andrej Mlakar, dr. med., predstojnik Otroškega oddelka Splošne bolnišnice Celje.

Pobudo je pozdravil tudi direktor bolnišnice mag. Marjan Ferjanc. "Zagotavljanje sodobne medicinske opreme je v času, ko se sredstva za financiranje zdravstvene dejavnosti iz leta v leto manjšajo, za bolnišnico poseben izziv. Še posebej zato, ker zaradi več kot 80% povprečne iztrošenosti medicinske opreme vsaka nova sodobna medicinska aparatura pomeni držati korak z razvojem medicinske tehnologije in s tem varnosti ter sodobne obravnave naših pacientov. Vesel sem, da je to stisko bolnišnice spoznalo tudi naše okolje in izjemni posamezniki, ki so pripravljeni storiti nekaj več, da bi lahko skupaj ohranili skrb za zdravje posameznika, kot eno izmed najpomembnejših vrednot naše družbe. V preteklosti nam je skozi dobrodelne akcije v bolnišnici to vedno uspevalo in prepričan sem, da bo tudi tokrat tako. Še posebej, ker je z dobrodelnostjo povezan izjemen glasbeni dogodek, ki bo zagotovo prava poslastica za vse ljubitelje dobre glasbe."

Otroški oddelek celjske bolnišnice zagotavlja specialistično pediatrično ambulantno in bolnišnično zdravstveno oskrbo otrok in mladostnikov do 18. leta starosti. Gravitacijsko območje, s katerega prihajajo otroci v bolnišnico, obsega kar 270.000 prebivalcev. Tako se na otroškem oddelku letno bolnišnično zdravi približno 3.100 mladih bolnikov, zdravstveno osebje pa opravi še preko 10.000 ambulantnih pregledov in približno 4.000 funkcionalnih diagnostičnih preiskav. Naša naloga je, da jim za najboljšo oskrbo zagotovimo najboljše pogoje.

O glasbenikih, ki sodelujejo v projektu:

Marijan & Majda Petan

Majda Petan, sociologinja, šolska svetovalka, čuteča oseba za vse ljudi, ki potrebujejo pomoč, je danes prepoznavna pevka zabavne in narodno zabavne glasbe, saj njen žametni glas vsak dan slišimo na mnogih radijskih in TV postajah. Najbolj jo zaznamujeta skladbi Pelji me na tisti kraj in Glej naprej, skupaj z njenim soprogom Marjanom pa nam sežeta do srca v skladbi Ko bova midva le spomin. "V vašem glasu je toliko čustev !", pravijo ljudje, ki osebno ali po telefonu hvalijo njeno petje.

Marjan Petan, profesor geografije in sociologije, ravnatelj , vodja taborov za Zoisove štipendiste, predavatelj o starševstvu in skupinskem delu, pisec besedil, nosilec Zlate Gallusove značke za dolgoletno zborovsko petje, živi v Celju. Je ustanovni član, basist skupine New Swing Quartet, ki je uspešno delovala celih 40 let. Tako kot njegovi pevski prijatelji, je med mnogimi vrhunskimi dosežki v svetu glasbe najbolj ponosen na: dolgoletno sodelovanje z Golden Gate Quartetom ter solistom Clydom Wrightom, njihovimi velikimi vzorniki in glasbenimi prijatelji, in na skupne koncerte 1993 in 2003 v ljubljanskih Križankah in Cankarjevem domu. Nastop pred papežem Janezom Pavlom II. v Vatikanu l. 1992, kot predstavniki nove države Republike Slovenije - uspešno turnejo po Združenih državah Amerike, nastope na 30 koncertih v 12 zveznih državah 1993 in na izdanih 46 nosilcev zvoka, od kaset do LP in CD plošč, video kaset in DVD-jev pri različnih založbah ter na Viktorja za življenjsko delo leta 2007, in še bi lahko naštevali. Ob zaključku bogate in uspešne glasbene kariere je Občina Šentjur pri Celju v septembru 2010 odprla spominsko sobo New Swing Quarteta z naslovom "Pesem južne železnice" avtorja dr. Toneta Kregarja. Člani NSQ se tudi sedaj redno srečujejo in obujajo bogate spomine na prehojeno glasbeno pot. Seveda pa še vedno ostajajo vsi vsak po svoje aktivni na glasbenem področju. Oto Pestner uspešno nadaljuje svojo solistično pot, Tomaž Kozlevčar je izjemno uspešen dirigent, skladatelj, pevec, itd., Dare Hering je predan slikarstvu, Marjan pa prepeva skupaj s soprogo Majda po vsej Sloveniji.

Jana Kvas predvsem vokalna izvajalka lastnih šansonov - ti so v celoti njena avtorska dela, saj je tako ustvarjalka besedil kot glasbe. S svojimi skladbami je doslej nastopala na festivalih Slovenski šanson, na samostojnih koncertih, literarnih večerih in drugih kulturnih prireditvah. Izdala je zgoščenko Celjski portreti, na kateri je mit o usodnih likih celjske knežje rodovine obarvan z intimo sodobnega posameznika. Občinstvu se predstavlja tudi s francoskimi šansoni. Najbolj znane od tistih, s katerimi se je proslavila njena vzornica Edith Piaf, in nekaj drugih legendarnih pesmi te zvrsti je prepesnila v slovenščino. Na dobrodelnem koncertu, ki bo 19. marca 2013 v Celjskem domu, bo pela pesmi svoje francoske vzornice v obeh jezikih, spremljala pa jo bo instrumentalna skupina v zasedbi: Matjaž Krušič (harmonika), Karl Kvas (kitara), Srečko Mahne (kitara) in Brane Drevenšek (bas kitara).

Janez Goršič več kot petdeset let pevec in bobnar različnih slovenskih ansamblov, že nekaj časa pa član Celjskega Dixieland banda.

Uroš Perić Perry je slovenski glasbenik, ki je postal znan po svojih odličnih interpretacijah skladb iz zlate dobe bluesa, soula, ter jazza. Med glasbeniki, ki so nanj najbolj vplivali, je prav gotovo legendarni Ray Charles. Uroš Perić je s svojimi nastopi do zdaj razgrel občinstvo že kar na treh kontinentih v Evropi, ZDA, Afriki. Njegova ljubezen do glasbe se zrcali tako v interpretiranju Charlesove glasbe kot v ustvarjanju lastnih skladb. Na njegovo petje, igranje klavirja in značilno pozibavanje se občinstvo vedno odzove z burnim aplavzom. S simpatičnim, širokim nasmehom in karizmatično osebnostjo še dodatno navdušuje občinstvo vseh starosti. (povzeto po www.urosperich.com/)

UPORABLJENA KOMUNIKACIJSKA ORODJA

Akcijo od vsega začetka podpirajo številni celjski mediji: Novi Tednik & Radio Celje, Radio Antena Štajerska, Radio Šmarje - Štajerski val, brezplačnik Štajerski magazin, časopis Celjan in Radio Rogla. Koncert je najavljen tudi v Mesečniku - Koledarju kulturnih prireditev MO Celje, ki je na voljo na sedežu TIC Celje, Krekov trg 3 in na sedežu TIC Stari grad Celje ter pri posameznih organizatorjih prireditev. Vse informacije so dosegljive tudi na spletni strani Zavoda Celeia Celje, www. celeia.info ter na www.celje.si.

Projekt se oglašuje tudi na facebook strani V Celju smo face in na brezplačnih spletnih portalih (Napovednik, Dogaja.se, Citymagazine, MMC kultura, Celje.Info ...).

Jerneja Kolar, Referentka za stike z javnostmi in promocijo