O-STA

"EPK 2012 - eden od osrednjih kulturnih dogodkov v zgodovini samostojne Slovenije"

(Ljubljana, 14. 3. 2013) V prostorih Slovenske matice je včeraj potekala okrogla miza z naslovom Evropske perspektive slovenske kulture, na kateri so generalna direktorica zavoda Maribor 2012 dr. Suzana Žilič Fišer in programski direktor Mitja Čander ter člani akademije EPK 2012 Drago Jančar, ddr. Igor Grdina in Andrej Brvar spregovorili o pomenu, ki ga ima projekt za prihodnost.

Jančar je na okrogli mizi v organizaciji Inštituta dr. Jožeta Pučnika uvodoma poudaril, da je bil projekt Evropske prestolnice kulture 2012 eden od osrednjih kulturnih dogodkov v zgodovini samostojne Slovenije, ki je močno odmeval tudi v tujih medijih. Kot je ocenil, imamo po končanem projektu opravka s pogoriščem glede infrastrukture, saj od velikopoteznih načrtov ni nastal niti en objekt, obenem pa je projekt, kot je še izpostavil pisatelj, v programskem smislu doživel velik uspeh.

Generalna direktorica dr. Suzana Žilič Fišer je ob tem poudarila: "V teh negotovih razmerah v državi in mestu smo vzpodbudili sodelovanje, česar ni mogoče več zatreti. EPK 2012 je vzpostavil trdno povezanost v vzhodno-kohezijski regiji in med institucijami. Projekt odslikava razmere v Sloveniji in je bil ves čas Slovenija v malem, obenem pa je zasejal seme za pozitivno prihodnost". Programski direktor Mitja Čander je dodal:" S projektom EPK smo uspeli redefinirati oziroma razširiti pojem kulture v širše polje kreativnosti".

Po Grdinovih besedah bo na račun projekta prihodnost zaznamovana vsaj na treh ravneh. S povezovanjem partnerskih mest se je v državi brez regij vzpostavila regija, s projektom kulturnih ambasad so v EPK vključili evropsko dimenzijo povezovanja, kot ključen element pa Grdina ocenjuje povezovanje med materialno in duhovno platjo kulture. Po mnenju Brvarja pa bo uspešno izpeljan projekt pomagal Mariborčanom pri iskanju lastne nove identitete. Mestu, kot še meni Brvar, pa bo novo razpoznavnost dala ravno kultura. Letošnji Prešernov nagrajenec Zorko Simčič je ob tem še zaključil: "Absolutno se v Sloveniji ne zavedate, kaj ste zasejali, to je izjemna stvar za Slovenijo".