O-STA

MARIBOR 2012: Nepozabno kulturno leto na retrospektivah tiskovin in promocijskem materialu

Na včerajšnji otvoritvi razstave tiskovin in promocijskega materiala Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture sta zbrane obiskovalce uvodoma nagovorila generalna direktorica dr. Suzana Žilič Fišer in predsednik sveta zavoda Rudolf Moge. V razstaviščnem prostoru Vetrinjskega dvora, kjer je potekala otvoritev, je razstavljenih več kot 500 izdelkov, med katerimi je mnogo tistih, ki so zaradi svoje kvalitete in umetniške kreativnosti pustili pečat ne samo v Mariboru, temveč v vsej državi in tudi tujini.

Leto 2012 je bilo za Maribor in partnerska mesta ter za slovensko kulturo prelomno. Pod sloganom ZAVRTIMO SKUPAJ! se je zvrstilo več kot 5200 dogodkov, ki se jih je udeležilo ali o njih bralo več kot tri milijone ljudi. Tako je Zavod za vse tiste, ki ste zamudili to nepozabno kulturno leto, pripravil razstavo 366 dni Evropske prestolnice kulture, na kateri lahko del teh trenutkov še ujamete.

Generalna direktorica dr. Suzana Žilič Fišer je ob tem poudarila:

"V letu prestolovanja je bil projekt EPK in z njim mnogi dogodki najbolj izpostavljeno dogajanje v javnem prostoru v Sloveniji, saj se je preko različnih načinov naslavljalo javnost. Promocijski kot spominski izdelki so močno zaznamovali dogajanje, mnogi obiskovalci pa danes prihajajo iskat in obujat spomine na dogodke preteklega leta, mnogi želijo odslužene izdelke spraviti za spomin na posebno leto. Preden pa marsikaj utone v pozabo, smo želeli na enem mestu zbrati izdelke, ki so nas lani opozarjali ali vznemirjali, predvsem pa sporočali, da so Maribor in partnerska mesta EPK 2012".

Maribor 2012 je v prestopnem letu skupaj s koproducenti ustvaril nepregledno množico spominov. Skupaj z nami jih boste lahko obujali preko razstavljenih letakov in plakatov, od korporativne marketinške kampanje, promocije dogodkov, napovedi koncertov, predstav, razstav ... Ob tem boste lahko uživali v filmskih projekcijah, promocijskih ter dokumentarnih filmih. V nadaljevanju vas razstava vabi k občudovanju podob, ki so jih ujeli naši fotografi na mnogih kulturnih dogodkih, in k ogledu preko 300 izbranih fotografij Prvega velikega Instagram foto natečaja v Sloveniji. Prav tako vas vabimo, da si ogledate promocijske izdelke in znamčene materiale, ki so skrbeli za dvig prepoznavnosti projekta v Sloveniji in tujini. Ob vsem tem pa boste dobili edinstveno priložnost spoznati Maribor skozi stare razglednice. Za vse obiskovalce razstave pa so na voljo tudi brezplačni spominki, ki so jih obiskovalci že v letu 2012 ponesli po vsem svetu.