O-STA

Potovanje od realnosti do domišljije

Koper, 22. marca 2013 - Prostori Fakultete za management na Trgu Brolo so že sedmo leto zapored galerija za razstavo umetniških del dijakov Gimnazije Koper, ki obiskujejo progam umetniška gimnazija - likovna smer. Odprtje razstave je dogodek, ki ga ja fakulteta pripravila v sklopu Dnevov Fakultete za management in Tedna Univerze na Primorskem.

Na odprtju so zbrane nagovorili prodekan za izobraževanje na Fakulteti za management izr. prof. dr. Matjaž Nahtigal, pomočnica ravnatelja Gimnazije Koper Nataša Cindrič Donaval in Liljana Bojanič, profesorica likovne umetnosti in umetnostne zgodovine na Gimnaziji Koper, ki je predstavila koncept tokratne razstave.

Prodekan za izobraževanje je izpostavil pomenljivost oziroma aktualnost naslova razstave - Potovanje od realnosti do domišljije -, saj nam v teh časih resnično manjka predvsem ustvarjalnosti, domišljije. Veseli ga, da nove generacije kažejo veliko želje po ustvarjalnosti. Avtorjem likovnih del in njihovim mentorjem se je zahvalil za umetniške izdelke, ki bodo osvežili prostore fakultete. "V njih bomo iskali navdih za nove pristope pri svojem delu na fakulteti," je dodal za konec.

Pomočnica ravnatelja je povedala, da se ji zdi sodelovanje dobro - zlasti z vidika, ker dijaki s tem dobijo možnost, da stopijo iz nekih šolskih okvirov in svoje delo pokažejo, razstavijo tudi zunaj šolskega okolja, v katerem ta dela nastajajo. Predvsem pa se ji zdi pomembno, da lahko drugim pokažejo svoje znanje.

Skozi potovanje od realnosti do domišljije sta nas vodili dijakinji umetniške smeri Tamara Mihalič in Melisa Bartol.

Razstavljena likovna dela so nastala pri pouku risanja in slikanja ter likovne teorije pod mentorstvom profesorjev mag. Jeronime Kastelic, Dragice Samsa in Mateja Kocjana. Gre za zbirko realistično naslikanih motivov preteklega in sodobnega življenja, ki se sčasoma spremenijo v abstraktno-domišljijske oblike. Koncept postavitve predstavlja pot, ki jo gledalec prehodi od realističnih študij obrazov do prikaza stanja duha v družbi ter podob, ki so estetske, a izolirane od realnih okoliščin, v katerih so nastale. Pot skozi razstavo na metaforičen način prikazuje ustvarjalno preseganje omejitev prostora in časa, v katerih smo vsi ujeti, s pomočjo likovnega jezika. Pot ni samo premikanje od točke A do točke B, temveč je prehod od enega stanja do drugega, kot nenehno spreminjanje in spoznavanje nas samih.

Sporočilo za javnost je objavljeno tudi v Novicah FM http://www.fm-kp.si/si/novice/1249, kjer so objavljene tudi dodatne fotografije.