O-STA

Odlični obeti za državno srečanje mladinskih raziskovalcev

Koper, 10. aprila 2012 - V torek popoldne je na Fakulteti za management Univerze na Primorskem potekalo zaključno srečanje letošnjega Mladinskega raziskovanja v obalno-kraški regiji, v katerem so uspešno sodelovali učenci in dijaki osnovnih in srednjih šol iz obmorske regije. Tovrstni projekti mladim prinašajo pozitivne učinke, zato je želja, da se bodo ti tudi v prihodnje v čim večjem številu odločali za raziskovanje ter raziskovalno delo in s tem sodelovanje med osnovnimi ter srednjimi šolami in univerzitetnim okoljem.

Obalno-kraška regija šteje približno 10.000 učencev in dijakov. Mladinsko raziskovanje v obalno-kraški regiji se letos izvaja že osmo leto zapored, tega pa vsa leta vodi in koordinira Fakulteta za management Univerze na Primorskem, poteka pa pod okriljem Zavoda za tehnično kulturo Slovenije. Na letošnjem regionalnem tekmovanju je sodelovalo 40 dijakov in učencev iz petih regijskih šol, ki so pod vodstvom devetih mentorjev pripravili 16 raziskovalnih nalog. Ocenjevalci so bili prijetno presenečeni nad kakovostjo nalog, pa tudi nad pestrostjo in inovativnostjo raziskovalnih tem. Prvič se je tudi zgodilo, da je ena od nalog dosegla maksimalno število možnih točk (100 točk). Sodelovale so OŠ Koper, OŠ Antona Šibelja-Stjenka Komen, OŠ Vojke Šmuc Izola, Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper in Šolski center Srečka Kosovela Sežana.

Regionalno srečanje je bilo namenjeno zaključnim predstavitvam, ki so bile osredotočene na ključne ugotovitve in tudi na možnosti nadaljnjega raziskovanja. Vsi sodelujoči so prejeli priznanja za sodelovanje, devet nalog pa se je uvrstilo na državno srečanje.

Med temi sta bili dve nalogi ocenjeni kot odlični, in sicer na osnovnošolski ravni naloga z naslovom "Voda kot alternativni vir energije", učenca Edija Zugana pod mentorstvom Tomaža Parovela iz Osnovne šole Koper. Na srednješolski ravni pa naloga z naslovom "Sežansko letališče nekdaj in nikoli več" dijaka Andreja Jurančiča pod mentorstvom Nadje Prihavec iz Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana.

Priznanja je podelil koordinator projekta pred. Matevž Malej, ki je ob tem poudaril, da so naloge iz leta v leto boljše ter da dijaki dosegajo odlične rezultate tudi na državnem tekmovanju.

Zaključno srečanje bo v Murski Soboti 20. maja 2013. V preteklih letih je kar nekaj nalog iz naše regije prejelo najvišja priznanja tudi na državnem tekmovanju, zato najboljšim z regijskega tekmovanja želimo čim več samozavesti pri predstavitvah in dobre uvrstitve.

Če želite izjave avtorjev in mentorjev najboljših raziskovalnih nalog, nam to sporočite.

Dodatne fotografije so objavljene na http://www.fm-kp.si/si/novice/1278 (foto: Dejan Šraml).