O-STA

Zakaj (si) postavljati izzive (in kako je to povezano s trenerstvom)?

Ko sem razmišljala o tem, zakaj sem se sploh lotila trenerstva, mi na misel ni padlo drugega kot beseda izziv. Če malo pobrskam po spominu in se vprašam, zakaj sem se kadarkoli lotila česa novega, je odgovor preprost: ker mi je tisto predstavljalo izziv. Izziv zame pomeni, da me nekaj zanima in hočem to doseči; ali pa preverjam, če sem to sposobna narediti. Ali dokazati sebi/drugim, da nekaj zmorem J. Izziv je zame nekaj, ob čemer mi začne hitreje biti srce.

Izzivi povzročajo premike

Če najprej pogledamo v slovar, izzivati pomeni, da

- nekdo z govorjenjem ali ravnanjem namenoma povzroča, da kdo reagira drugače kot bi sicer (trenerju postavimo izziv, da hitreje pripravi materiale za svoj del usposabljanja, kot bi ga drugače);

- je nekaj razlog, da kaj nastaja oz. se pojavlja (trenerjeva izjava je izzvala nasprotovanje);

- nekaj s svojo nenavadnostjo vzbuja pozornost (trener je s svojim odločnim nastopom pritegnil pozornost vseh).

Izziv je tako nekaj, kar povzroča odziv oziroma akcijo (ali to vsaj želi povzročiti).

Da posameznik nekaj stori, za to potrebuje motivacijo. To pomeni, da ga neka sila (pa naj bo to zunanja ali notranja, pozitivna ali negativna) pripravi do akcije. In taka sila je lahko nek izziv.

Da nas nekaj motivira, mora biti izziv ravno prav zahteven: premajhna ali prevelika zahtevost nas lahko odvrneta. Če bi se tako na primer kot trenerka na začetku svoje trenerske poti znašla pred zelo zahtevno skupino, s temo, ki je ne bi zares dobro poznala ali z nekompetentnim sotrenerjem, bi mi to zagotovo pustilo slab občutek. Ne bi bila samozavestna, da sem sposobna biti trenerka in bi to pot verjetno opustila. Ali pa na drugi strani, če bi se kot trenerka lotevala samo izvedb, ki od mene ne bi zahtevale napora, bi se kmalu začela dolgočasiti in bi poiskala kaj drugega, kar bi me bolj izzivalo.

Da izziv povzroči premik, mora torej biti na ravno pravem "nivoju". Da nas nekaj izzove, mora to hkrati biti tudi zanimivo ter v skladu z našimi vrednotami.

Izzivi lahko oblikujejo moj vsakdan

Z izzivi lahko oblikujemo svoj dan in/ali si postavljamo cilje. Vendar pa izzivi, ki si jih postavljamo, niso vedno nekaj presežnega. Izziv je res lahko skok z bungee jumpingom ali biti 40 dni brez čokolade. Vendar pa je lahko izziv tudi preživeti dan brez stresa - kljub temu, da imamo v koledarju zapisanih kup obveznosti. Ali pa se naučiti nekaj novega - pridobiti neko znanje, se naučiti neko veščino.

Če si postavljam izzive, bodo dnevi tako zanimivi in izpolnjeni; ne bodo šli mimo, ampak jih bomo res užili v polnosti.

Izzivi prinašajo "bonus točke"

Kaj mi še lahko prinesejo izzivi? Predvsem osebno rast in zadovoljstvo ob tem ter samouresničitev. Samouresničitev(glede na lestvico potreb po Maslowu) je proces razvoja svojih sposobnosti in talentov. Pomeni tudi, da te svojesposobnosti prepoznamo in jih razvijamo. Maslow opisuje samouresničevanje kot čovekovo potrebo po tem, da je in da dela stvari, za katere se je rodil.

In še ena stvar: če ne znamo oceniti in prepoznati, na katerih področjih rastemo, kje pridobivamo nove kompetence, lahko hitro postanemo brezvoljni. Lahko začnemo izgorevati, saj bomo imeli občutek, da samo dajemo in nič ne prejemamo. Pri trenerstvu je to pomembno tako na začetku poti (da vidimo, katere sposobnosti imamo, katere moramo še razviti, katere smo že izboljšali), saj nam to da motivacijo za delo naprej; kot tudi v nadaljevanju (da nimamo občutka, da smo obstali na mestu - zato se lahko vedno ukvarjamo z novimi vsebinami, jih nadgrajujemo, nadgrajujemo svoje trenerska znanja ...). Kot trenerji (pa tudi na splošno) moramo tako znati spremljati svoje znanje, videti svojo rast na strokovnem področju.

Kaj pa še posebej izziva na področju trenerstva?

Trenerstvo je področje, ki lahko vsak trenutek ponuja nekaj novega in drugačnega. Ki izziva v vseh svojih dimenzijah, saj moraš kot trener biti vedno pripravljen in fleksibilen. Kako stvari, ki jih vem, povedati na vznemirljiv in zanimiv način? Kako pretopiti svoje misli v besede? Kako najti pravo metodo za pravi trenutek? Kako se uglasiti s sotrenerjem?

S trenerstvom tako napreduješ. Odkrivaš in daješ sebe, razvijaš svoje talente, razvijaš nove pristope in metode. Hkratirast omogočaš tudi udeležencem svojih usposabljanj. Ter s svojim delom podpiraš rast organizacije ter posledičnovplivaš na razvoj družbe, saj mladim izboljšuješ kompetence, jih ozaveščaš o pomenu določene tematike. S svojim delom, ki ga opravljaš, motiviraš mlade in tako pomagaš svet spreminjati na bolje.

Kaj pa izziv pomeni tebi?

avtorica: Petra Pucelj Lukan