O-STA

Društvo mladinski ceh: Ideji, ki ju razvijamo na Kampu družbenih inovacij 2013

Letošnji Kamp družbenih inovacij, ki ravnokar poteka na Društvu mladinski ceh, razvija dve družbeno angažirani ideji, in sicer Zaokroži in Spletna učilnica.

Zaokroži

Ideja v prvem koraku poteka tako, da na blagajni zaokrožiš svoj končni račun na polni znesek (primer: 19,86 € na 20,00 € ali po želji več). Zaokrožen znesek je namenjen za projekt, za katerega se tisti mesec zbira pomoč.

Na spletni strani je seznam projektov in uporabniki lahko glasujejo ter izberejo tistega, za katerega se bo zbiralo sredstva naslednji mesec.

Ideja sama po sebi ni inovacija, saj podobne projekte že poznamo v tujini, je pa nekaj novega v slovenskem prostoru. Na samem kampu projektna ekipa razvija "plug in", ki bo spletnim trgovinam omogočil, da se vključijo v sistem.

Sistem zaokroži zagotovo spreminja pravila igre, saj omogoča nov način donacije prek zaokrožitve, ki kupcu hkrati omogoča popoln pregled nad donacijami, transakcijami in možnost predlaganja.

Spletna učilnica

Ideja je brezplačno prek spleta ponuditi različne izobraževalne vsebine, predvsem na temo (socialnega) podjetništva.

Uporabniku želimo ponuditi celostno izkušnjo učenja, od videolekcij, različnih delovnih nalog, do preizkusov znanja, ter predvsem možnost medsebojne interakcije in povezovanja med tistimi, ki se bodo v spletno učilnico vključili.

Tudi ta ideja sama po sebi ni inovacija, saj že poznamo različne ponudnike e-izobraževanj, kot so Coursera, Khan academy, Astra, Videolectures. Na kampu bomo razvili prvi prototip spletne učilnice in vanj naložili tudi prvo izobraževalno vsebino.

Ekipa, ki učilnico izdeluje, verjame, da je v znanju moč, in zato želi brezplačno dostopno znanje vsem, ki so znanja željni. Opažajo, da predvsem mladim manjka podjetniškega znanja, zato bodo prav socialnopodjetniške vsebine tiste, ki jih bodo v učilnico najprej naložili.

Letošnji kamp ni tako zelo inovativen, je pa zelo družbeno angažiran. Zmagovalna ideja si bo zagotovila nastop na natečaju družbenih inovacij, ki poteka v okviru 4. Dnevov socialne ekonomije.