O-STA

Brezplačen dostop na Telemach-ovo omrežje za slovenske osnovne šole

Prve osnovne šole, ki so se pridružile projektu "Telemach šola", že lahko brezplačno dostopajo na Telemachovo omrežje preko kabelskega priključka.

Šole in univerze se čedalje bolj zavedajo velikega potenciala avdio-vizualnih, interaktivnih in ostalih sodobnih komunikacijskih sredstev kot orodij izobraževanja. Pogosto pa jih pri uvedbi omejujejo finančna sredstva, ki pri uporabi novih tehnologij pogosto niso nizka.

V želji pomagati šolam, da čim bolje izkoristijo novo tehnologijo kot orodje učenja in vira informacij, je Telemach pripravil akcijo "Telemach šola", ki omogoča šolam, da dostopajo brezplačno in neomejeno do kabelskih televizijskih in radijskih programov ter interneta. S tem lahko naredijo učni proces učinkovitejši ter bogatejši, hkrati pa prihranijo finančna sredstva za ostale programe.

Tako Telemach nudi šolam kabelski priključek, s čimer je omogočen sprejem televizijskih in radijskih programov v skladu s Telemachovo programsko shemo. Poleg kabelskega priključka omogočajo šolam tudi časovno neomejen dostop do interneta, z IP in poštnim naslovom, ter priklop kabelskega modema.

S tem Telemach omogoča prijazno in nezahtevno delovno okolje tako učiteljem kot tudi dijakom. Spremljanje aktualnih dnevnih informacij in bogatenje šolskega kurikuluma s pomočjo televizije, hiter dostop do interneta brez dodatnih telefonskih stroškov, sočasna in neodvisna uporaba interneta in telefona, 24-urna ''on-line'' povezava, so samo nekatere od ugodnosti, ki jih nudi "Telemach šola".

Šole so se z navdušenjem odzvale na Telemachovo ponudbo. Ravnateljica OŠ Hinko Smrekar ga. Milena Zatler pravi: "Izredno nas veseli, da je Telemach svojo družbeno odgovornost usmeril ravno na tiste, na katerih sloni nadaljnji razvoj in jim omogočil dostop do obilice koristnih informacij. Učencem je s tem omogočena avdio-vizualna obogatitev vsebin in uvajanje v samoizobraževanje, ki postaja v sedanjem svetu nujno potrebno, učiteljem pa je omogočeno lažje delo.

S ponujeno možnostjo uporabe najnovejše tehnologije za vse učence smo tudi zmanjšali razlike med tistimi, ki imajo dostop do interneta in kabelske televizije doma in tistimi, ki tega nimajo, kar zelo pomembno vpliva na izenačevanje socialnih razlik."

Do sedaj so izvedli priklop na OŠ Hinka Smrekarja, v teku pa sta še dve šoli in sicer OŠ Dravlje in OŠ N.H. Maksa Pečarja.

Telemach bo s svojo akcijo nadaljeval, tako da bo v jeseni že več kot desetim šolam omogočen brezplačen dostop na njihovo omrežje.