O-STA

V Celju ta konec tedna ustanovitev Humanitarnega kluba Soroptimist Celje

Prvi klubski projekt je usmerjen v podpiranje delovanja bolnišnične šole, ki jo v Splošni bolnici Celje v smislu svojega dislociranega oddelka izvaja I. osnovna šola Celje

Celje, 5. junij 2013, V Celju bo v soboto, 8. junija 2013 od 18.00 do 19.30 v Celjskem domu na Krekovem trgu 3 potekala ustanovitev Humanitarnega kluba Soroptimist Celje, kluba, katerega dejavnost je usmerjena predvsem v humanitarno področje. Ime Soroptimist izhaja iz latinščine, kjer izraz sorores optimae pomeni sestre v prizadevanju za najboljše. Prvi projekt celjskega kluba je usmerjen v podpiranje delovanja bolnišnične šole, ki jo v Splošni bolnici Celje v smislu svojega dislociranega oddelka izvaja I. osnovna šola Celje. Zbrana sredstva bodo v prvem letu klubskega delovanja namenjena za podpiranje delovanja bolnišnične šole v Celju in za podporo izobraževanja nadarjenih mladih žensk. "Botrstvo" celjskega kluba je pripadlo gospe Janji Postružnik, članici sorodnega kluba, ki deluje v Mariboru in eni izmed pobudnic za ustanovitev novega kluba v Celju.

Dogodkov ob ustanovitvi kluba v Celju se bo kot uradna predstavnica združenja Evropske federacije Soroptimist International udeležila tudi Christine Peer iz Avstrije, v dogajanju bodo sodelovali tudi klubi iz Slovenije in številni iz drugih evropskih držav.

V času od petka, 7. do nedelje 9. junija 2013 se bo zvrstila vrsta ustanovitvenih slovesnosti s katerimi klub začenja svoje humanitarne dejavnosti. Celjski klub je že četrti tovrstni klub v Sloveniji. Ena izmed posebnosti kluba, katerega delovanje je sorodno delovanju Rotary in Lions klubov je tudi v tem, da so vanj včlanjene le ženske.

Klub sodi v okvir Soroptimist International, ki je mednarodno združenje poklicno uspešnih in družbeno aktivnih žensk, ustanovljeno 1921 v Oaklandu v Kaliforniji. Po svetu deluje že 3000 klubov v 130 državah sveta, vanje je povezanih okoli 100.000 žensk. V Sloveniji je to četrti klub, doslej so aktivno delovali klubi v Mariboru, Ljubljani in na Ptuju. Prvi klub Soroptimist je bil v Sloveniji ustanovljen 1993 v Mariboru, tako, da letos obeležuje že svojo dvajsetletnico delovanja. Ob 15. obletnici delovanja kluba v Mariboru je bil častni pokrovitelj in slavnostni govornik takratni predsednik države Danilo Türk, posameznih dogodkov se je kot častna gostja in kot članica udeleževala županja Maribora, kasneje tudi veleposlanica Magda Tovornik ter številni drugi ugledni Slovenci s področij politike, gospodarstva, kulture in znanosti.


V priponah pod sporočilom še uradno vabilo.

Več info: dr. Marina Tavčar Krajnc, predsednica Humanitarnega kluba Soroptimist Celje, tel. št.: 031 326 236, e-pošta:marina.tavcar@um.si