O-STA

12 poslovnih idej v finalu natečaja "Podjetna Primorska 2013"

Koper, 17. junij 2013 - V finalni del natečaja za najboljši poslovni načrt primorske regije Podjetna Primorska 2013 se je uvrstilo 12 poslovnih idej, ki so bile po mnenju strokovne komisije najbolj inovativne, originalne, tržno naravnane in izvedljive. V nadaljevanju natečaja bodo finalisti ob podpori podjetniških delavnic ter svetovalcev napisali poslovni načrt in se tako potegovali za glavno nagrado v obliki vavčerja. Natečaj Podjetna Primorska organizira UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (v nadaljevanju UIP) v sodelovanju s partnerjema Adriatic Slovenica in Zadružno kraško banko, Univerzo na Primorskem in ostalimi pokrovitelji.

V UIP z natečajem Podjetna Primorska 2013 sledimo cilju pospešiti realizacijo poslovnih idej z ustanovitvijo novih inovativnih podjetij, ki temeljijo na lastnem znanju in so razvojno naravnana kot tudi pospešiti pretok znanja iz univerze v gospodarstvo. Na ta način v UIP uresničujemo naše poslanstvo in tako spodbujamo podjetniško razmišljanje in podjetniško kulturo predvsem med mlajšimi generacijami.

Na letošnji natečaj za najboljši poslovni načrt primorske regije Podjetna Primorska 2013 se je v roku prijavilo 25 poslovnih idej. Pestrost poslovnih idej se izraža preko področij, ki jih poslovne ideje pokrivajo: od turizma, ekologije, zdrave prehrane, zdravstvenih storitev, pa do mobilnih in spletnih informacijsko komunikacijskih tehnologij. Še posebej spodbudno je dejstvo, da je med njimi veliko študentov, predvsem iz Univerze na Primorskem. Poslovne ideje, katerih nosilci so študentski podjetniški timi predstavljajo 25% vseh prijavljenih poslovnih idej.

V finalni del natečaja se je uvrstilo 12 poslovnih idej - finalistov, štiri iz kategorije Optimisti in osem iz kategorije Navigatorji. V finale natečaja so se uvrstile poslovne ideje, ki so zbrale največ točk glede na kriterije ocenjevanja (originalnost in inovativnost, uporabnost in izvedljivost, tržno pozicioniranje in internacionalizacija, finančna izvedljivost, trajnostni vidik in donosnost). Poslovne ideje je ocenjevala strokovna komisija sestavljena iz 7 (sedem) članov, strokovnjakov iz posameznih področij: tri iz gospodarstva, tri iz akademske sfere in en predstavnik organizatorja. Člani strokovne komisije so: dr. Rok Strašek, direktor UIP, dr. Karmen Rodman, strokovnjakinja za področje marketinga (UP Fakulteta za management), mag. Tina Kociper, strokovnjakinja za področje turizma in podjetništva (UP Turistica), dr. Jaka Vadnjal, strokovnjak za področje podjetništva (Gea College), g. Alessandro Podobnik, strokovnjak za finance (Zadružna kraška banka), g. Boris Pfeifer, strokovnjak za raziskave, razvoj in industrializacijo inovativnih izdelkov, Pfeiffer invent systems in g. Davor Jakulin, strokovnjak za področje strateškega managementa (Atech).

Člani strokovne komisije so na podlagi točkovanja, diskusije in argumentacije v skladu z interdisciplinarnostjo članov med finaliste uvrstili sledeče poslovne ideje:

Zap. št.Naslov podjetniškega projektaVodja podjetniške skupineKategorijaPodročje
1SMOOTHIE CABPeter KolbeNavigatorProizvodnja zdravih sadnih in zelenjavnih napitkov
2COUNTER POINTPeter RogeljNavigatorIKT rešitve na področju zdravstva - informacijski sistem varno izmenjavo podatkov
3MORSKAMiha ŠaberlOptimistPrehranska dopolnila - Izdelava izdelkov in naravnega rakitovca za zdravstvene namene
4ISTRSKA HIŠA LEGENDAndreja HrvatinNavigatorTurizem - turistični objekt za avtentična doživetja
5GRAVITACIJSKA PEČ ZA OGREVANJE NA PELETEMatjaž MartelancOptimistProizvodnja ogrevalnih peči
6ZDRAVLJENJE S HIPERBARIČNIM KISIKOMVladan StanojkovićNavigatorZdravstvena dejavnost - zdravljenje s hiperbaričnim kisikom
7I-NOVELVanja ČibejNavigatorIKT rešitve - pamenta aplikacija za učenje kreativnega pisanja
8RAZPRŠENI BURNOUT HOTELDorko AličNavigatorTurizem - Hotelske storitve s terapijo za poklicno izgorelost v avtentičnem okolju
9MOBILNA APLIKACIJA PRIPOMB, PRITOŽB IN POHVALGregor LogarOptimistIKT rešitve - Mobilna aplikacija pripomb, pritožb in pohval
10ADMINISTRATOR ZA MIKRO PODJETJAPetra ŠtokOptimistPoslovne storitve - Administrativne storitve na poziv
11OGLEDALO SLOVENSKEGA FILMAEmilija KastelicNavigatorIKT rešitve na področju kulture, filma, izobraževanja - Slovenski filmski portal
12MINEŠTRA.SIMojca StegovecNavigatorPriprava zdrave prehrane (jedi na žlico) in dostava na dom

V nadaljevanju bodo izbrani finalisti v drugem delu natečaja Podjetna Primorska izdelali poslovni načrt ob podpori brezplačnega podjetniškega tečaja , mentorskih delavnic in svetovalcev. Podjetniške delavnice bodo potekale v mesecu septembru in oktobru. V novembru bodo podjetniški timi poslovne načrte tudi osebno predstavili strokovni komisiji in se potegovali za tri glavne nagrade. Rok za oddajo poslovnih načrtov je 15.11.2013. Razglasitev zmagovalca in podelitev nagrad najboljšim trem bo potekala v začetku meseca decembra.

Finalisti lahko v času trajanja natečaja koristijo storitve inkubatorja in lahko s svojim poslovnim načrtom kandidirajo za nepovratna sredstva za zagon in razvoj podjetja, ki jih vsako leto razpisuje Slovenski podjetniški sklad. V treh letih lahko pridobijo do 70.000 EUR nepovratnih sredstev, ki so za start up podjetja izjemnega pomena v času zagona svoje poslovne ideje.

Zmagovalec za najboljši poslovni načrt v kategoriji Optimist prejme vavčer v vrednosti 4.000 EUR in enoletno brezplačno uporabo spletnega računovodskega programa ter v kategoriji Navigator vavčer v vrednosti 4.000 EUR in enoletno brezplačno uporabo spletnega računovodskega programa. Med finalisti bo izbran še najboljši študentski poslovni načrt, ki bo nagrajen z vavčerjem v vrednosti 3.000,00 EUR in enoletno brezplačno uporabo spletnega računovodskega programa. Vavčer zajema paket svetovalnih in drugih storitev podpornega podjetniškega okolja.

Natečaj Podjetna Primorska organizira UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske v sodelovanju s partnerjema Adriatic Slovenico in Zadružno kraško banko ter s podporo Univerze na Primorskem in pokroviteljev.

Dodatne informacije:

UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske d.o.o.

Ferrarska 8

6000 Koper

Tel.št. 05 611 79 50

www.podjetnaprimorska.si, www.uip.si

Kontaktna oseba:

Petra Dežjot, vodja projektov

E-pošta: petra.dezjot@uip.si

Tel.št.: 05 611 79 52