O-STA

ZKB in Vipavska hranilnica

Koper, 19.12.11 - Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP) je začuden nad reakcijami lokalne skupnosti v Vipavski dolini v zvezi z reševanjem Vipavske hranilnice in žaljivemu poimenovanju tržaških Slovencev s "tujci" in "Italijani".

V UIP v zadnjih dneh skrbno spremljamo javno polemiko o nakupu Vipavske hranilnice, saj je potencialni kupec te hranilnice ZKB - Zadružna kraška banka iz Opčin naš dolgoletni partner in pomemben člen povezovanja med našimi, primorskimi podjetniki in podjetniki v zamejstvu. ZKB je namreč pomemben partner pri natečaju za najboljši poslovni načrt primorske regije - Podjetna Primorska ter eden aktivnejših partnerjev pri vzpostavljanju finančnega živega laboratorija FIN LLAB v obalno kraški-regiji. Podobne iniciative so usmerjene predvsem v razvoj novih produktov in storitev na finančnem področju in si prizadevajo za razvoj učinkovitejšega podpornega okolja malih (slovenskih) podjetij na obeh straneh meje.

V treh letih partnerstva smo se dodobra seznanili z delovanjem ZKB v zamejski lokalni skupnosti na Tržaškem. ZKB je v prvi vrsti slovenska banka, ki deluje po principih zadružništva. Gre za banko z dolgoletno s tradicijo, ki skrbi za spodbujanje in razvoj slovenske lokalne skupnosti, slovenskih društev in posameznikov na italijanski strani Primorske. S svojim delovanjem bistveno pripomore k temu, da se slovenski narod in slovenska beseda ohranja, kljub velikokrat mačehovskemu odnosu italijanske države od naših ljudi v Italiji. Zato nas presenečajo in žalostijo izjave, ki se pojavljajo v medijih, da Vipavsko hranilnico kupujejo "tujci" oz. "Italijani". Mislimo, da so takšne izjave posameznikov in lokalnih politikov neprimerne in žaljive do naših rojakov - Slovencev in Primorcev na oni strani meje. Tovrstni posamezniki so očitno pozabili, da nacionalni in lokalni interes ter skupni slovenski prostor ne seže samo do republiških in občinskih meja, pač pa mnogo širše.

Prepričani smo, da je ZKB odličen partner za lokalno skupnost v Vipavski dolini in zato idealen za lastništvo v Vipavski hranilnici. UIP si želi, da bi ZKB čim prej vstopila na slovenski trg (ne samo v Vipavski dolini), saj smatramo, da bi lahko prerasla v pravo primorsko banko, ki bi bila dobra podpora malemu podjetništvu in banko s velikim posluhom za lokalno skupnost.

Dodatne informacije:

Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske d.o.o.

Ferrarska 8

6000 Koper

Tel.št. 05 611 79 50

www.podjetnaprimorska.si, www.uip.si

Kontaktna oseba:

Matjaž Primc, direktor UIP

E-pošta: matjaz.primc@uip.si

GSM: 041 920 793