O-STA

Znani zmagovalci Podjetne Primorske 2013

Koper, 5. december 2013 - Natečaj za najboljši poslovni načrt primorske regije Podjetna Primorska 2013 se je sinoči zaključil s slavnostno podelitvijo nagrad v prostorih Obrtno-podjetniške zbornice v Kopru. Na zmagovalne stopničke je v kategoriji Navigator stopil Peter Rogelj s poslovnim načrtom Contour point, v kategoriji Optimist Grega Logar s poslovnim načrtom Mobilna aplikacija za pripombe, pritožbe in pohvale U2US ter v kategoriji najboljši študentski projekt Matjaž Martelanc s projektom Gravitacijska peč za ogrevanje na pelete. Zmagovalna podjetniška tima v kategoriji Navigator in Optimist sta za nagrado prejela vavčer v protivrednosti 4.000 EUR, v kategoriji Najboljši študentski projekt pa vavčer v protivrednosti 3.000 EUR. Vsi trije so prejeli tudi enoletno brezplačno uporabo spletnega računovodskega programa Minimax.

UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (v nadaljevanju UIP)v sodelovanju s partnerji že sedmo leto zapored organizira natečaj za najboljši poslovni načrt Primorske "PODJETNA PRIMORSKA" z namenom spodbujanja podjetniške miselnosti in ustanavljanja novih tržno naravnanih podjetij ter spodbujanja pretoka znanja iz univerze v gospodarstvo.

V tekmi za najboljši poslovni načrt se je potegovalo 25 poslovnih idej, samo 12 pa se jih je prebilo v finale. Prijavitelji so lahko tekmovali v kategoriji Optimist, kjer so bili zbrani podjetniški timi brez podjetniških izkušenj ali v kategoriji Navigator, kjer so člani tima že izkusili podjetniško življenje. Sedemčlanska strokovna komisija pod vodstvom predsednika komisije dr. Jaka Vadnjala je v finale izbrala 12 najbolj perspektivnih poslovnih idej, od tega 8 v kategoriji Navigator in 4 v kategoriji Optimist. Finalisti so v času trajanja natečaja pridobivali nova znanja na podjetniških delavnicah, svojo poslovno idejo pa nadgrajevali in "pilili" skupaj s svetovalci in mentorji. Na koncu jih je čakala še preizkušnja pred strokovno komisijo, kjer so svoje poslovne načrte osebno predstavili.

Poslovne načrte je ocenjevala strokovna komisija sestavljena iz 7 (sedem) članov, strokovnjakov iz posameznih področij: dr. Rok Strašek, direktor UIP, dr. Karmen Rodman, strokovnjakinja za področje marketinga (UP Fakulteta za management), mag. Tina Kociper, strokovnjakinja za področje turizma in podjetništva (UP Turistica), dr. Jaka Vadnjal, strokovnjak za področje podjetništva (Gea College), g. Alessandro Podobnik, strokovnjak za finance (Zadružna kraška banka), g. Boris Pfeifer, strokovnjak za raziskave, razvoj in industrializacijo inovativnih izdelkov (Pfeiffer invent systems) in g. Davor Jakulin, strokovnjak za področje strateškega managementa (Atech).

Strokovna komisija je poslovne načrte ocenjevala na podlagi ocenjevalnih kriterijev, kjer sta največji delež k oceni prispevala kriterija tehnološka in splošna inovativnost ter potencial za rast in internacionalizacija. V kategoriji Optimist jih je najbolj prepričal poslovni načrt Mobilna aplikacija za pripombe, pritožbe in pohvale U4US in Contour point v kategoriji Navigator. Med Optimisti so dodatno nagrado dodelili najboljšemu študentskemu projektu Gravitacijska peč za ogrevanje na pelete.

Avtor poslovnega načrta in nosilec poslovne ideje Mobilna aplikacija za pripombe, pritožbe in pohvale U4US je Grega Logar, ki je svojo priložnost zaznal na področju mobilnih in spletnih tehnologij. Z aplikacijo želi poenostaviti in povečati potrebo po izražanju zadovoljstva oziroma nezadovoljstva potrošnikov nad kupljenimi izdelki ali storitvami. Aplikacija je enostavna in uporabniku prijazna. Zagotavlja anonimnost in diskretnost. Deluje kot omrežje z registriranimi uporabniki s strani potrošnikov in ponudnikov izdelkov ter storitev.

Nosilca podjetniške ideje Contur Point sta Peter Rogelj in Primož Petrič, ki razvijata odprt informacijski sistem za obdelavo in izmenjavo medicinskih slik med zdravniki. Uporabnikom - zdravnikom iz različnih ustanov širom sveta poenostavlja komunikacijo. Zgradba sistema je enostavna za uporabnika in modularna. Sistem skrbi za varovanje osebnih podatkov ter nudi napredno obdelavo medicinskih podatkov, ki jih je moč uporabiti za izobraževalne, klinične in raziskovalne namene. V začetni fazi se sistem posveča predvsem problemom na področju radioterapije in onkologije.

Osnovni paket storitev bo dostopen brezplačno. Sistem bodo v prihodnje dopolnjevali z novimi postopki obdelave podatkov, ki izhajajo iz lastnih raziskovalnih aktivnosti in uspešnega sodelovanja med področjema medicine in računalništva. Zato bodo načrtovane napredne storitve plačljive.

Goriški študentski podjetniški tim Gravitacijska peč za ogrevanje na pelete s članoma Matjažem Martelancem in Patrikom Makovcem razvija peč za ogrevanje na pelete, ki jo odlikuje visoka grelna moč in nizka poraba peletov. Dovajanje peletov deluje na osnovi gravitacije, kar pomeni, da peč za delovanje ne potrebuje električne energije. Gorenje pelet deluje na principu uplinjanja. Peč ima tri stopnje temperature gretja, ki jih je možno menjati kar ročno. Primerna je za ogrevanje stanovanj, toplih gred, garaž in drugih prostorov. Uporabniki peči so ekološko osveščeni ljudje, saj peč uporablja obnovljiv vir energije.

Zmagovalna podjetniška tima v kategoriji Navigator in Optimist sta prejela vavčer v protivrednosti 4.000 EUR, v kategoriji Najboljši študentski projekt pa vavčer v protivrednosti 3.000 EUR. Vsi trije so prejeli še enoletno brezplačno uporabo spletnega računovodskega programa Minimax. Vavčer bodo zmagovalci lahko izkoristili v obliki paketa svetovalnih stroitev podpornega okolja za podjetništvo in najema poslovnega prostora v UIP.

Za zmago jim je čestital dr. Rok Strašek, direktor UIP ter dr. Jaka Vadnjal, predsednik strokovne komisije. Nagrade (vavčerje) so prejeli iz rok pokroviteljev, ki že več let podpirajo projekt Podjetna Primorska, mag. Boruta Širce, direktorja Adriatic Slovenice PE Koper, g. Sergia Stancicha, predsednika Zadružne kraške banke in ga. Sonje Šinigoj iz podjetja SAOP.

Podjetniške time čaka v prihodnosti realizacija svojih poslovnih idej, kjer jim bo UIP še naprej nudil podporo. Nagrade bodo zmagovalci lahko izkoristili po ustanovitvi novega podjetja , kar je spodbuda k čimprejšnji uresničitvi poslovnega načrta.

Ob tej priložosti je dr. Rok Strašek, direktor UIP strnil: "UIP je od ustanovitve leta 2005 dalje pomagal pri uresničitvi poslovnih idej z ustanovitvijo novih podjetij nekaj manj kot 40 podjetjem. Nekatera med njimi so danes že uspešna, kot so podjetje Pensito, Genelitik, Olium, D.I.F.F. in 4egenus. To dokazuje, da naše delo prinaša rezultate tako za regijo kot celotno gospodarstvo in pomembno prispeva k ustvarjanju novih delovnih mest, tudi za mlade, ki so danes najšibkejši člen. Za mlade pa podjetništvo postaja pomembna alternativa pri kariernem načrtovanju."

Slavnostni dogodek je potekal v Zeleni dvorani Obrtno-podjetniške zbornice v Kopru. Dogodka so se udeležili številni gospodarstveniki, investitorji, akademiki in podjetniki, ki so dogodek izkoristili tudi za mreženje. Bodoči podjetniki so tako lahko stkali že prve vezi s svojimi potencialnimi partnerji in investitorji in se tako podali že prvim poslovnim izzivom naproti.

Natečaj Podjetna Primorska organizira UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske v sodelovanju s partnerjema, podjetjem Adriatic Slovenica in Zadružno kraško banko ter podporo Univerze na Primorskem, medijskih in ostalih pokroviteljev ter institucij podjetniškega podpornega okolja. Projekt sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in javna agencija SPIRIT.

Dodatne informacije:

Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske d.o.o.

Ferrarska 8

6000 Koper

Tel.št. 05 611 79 50

www.uip.si

Kontaktna oseba:

Petra Dežjot, vodja projekta

E-pošta: petra.dezjot@uip.si

Tel.št.: 05 611 79 52