O-STA

Neskaljeno veselje na dopustu za človeka in psa

Nasveti prve pomoči za lastnike psov:

Poletje, sonce in končno zopet dopust: za lastnike psov ne samo vsesplošno najlepši tedni leta, temveč tudi priložnost, da se končno po mili volji ukvarjajo s svojim dragim štirinožnikom. Tudi pes vidi ravno tako: tudi na dopustu je najraje pri svoji družini in rad počne z njo vse tisto, kar "njegove" ljudi zabava. Pri veselem preganjanju se lahko zgodi, da se kaj zgodi - vendar samo pol tako hudega, če smo na to pripravljeni.

Pik žuželke med sprehodom po planinah, vročinska kap v vročem avtu pri vožnji s plaže v hotel, pogoltnjena stvar, za katero bi bilo bolje, ko bi bila ostala tam, kjer jo je bil pes našel �... V takih primerih velja, da je treba hitro in pravilno reagirati, da bi omejili škodo in preprečili težke posledice.

Kot preventivni ukrep vam bo vaš veterinar pripravil pasjo potovalno lekarno. Poleg tega boste v naslednji tabeli našli najpomembnejše nasvete za prvo pomoč pri psih. Zaradi varnosti se pri prihodu na kraj dopustovanja pozanimajte tudi za naslov najbližjega veterinarja.

PRILOŽNOSTBOLEZENSKI SIMPTOMIPRVA POMOČ
Težave z očmiMežikanje, priprto oko ali zaprto oko; strah pred svetlobo; voden do sluzast izcedek iz oči; otekanje veke, močna pordečitev veznice; sivomodro obarvana roženica; tujek (resa).Zmanjšanje dotoka svetlobe, hladni obkladki z vodo ali kamiličnim čajem; vidne tujke, če jih zlahka odstranimo, odstranite; kar najhitreje obiščite veterinarja!
Akutna driskaOdvajanje vodenega blata; rumenorjavo do krvavo, obilnejše odvajanje blataNič hrane; za pitje mu pripravite ruski čaj ali kamilični čaj, imejte ga na toplem, ne dajajte mu zdravil; med prevozom k veterinarju poskrbite, da se okolica živali ne umaže.
Poškodba zaradi ugrizaPogosto samo majhne rane, ki prodrejo skozi kožo, toda močne nabrekline v podkožju, večja nevarnost infekcije zaradi vdora bakterij; globoke mišične rane, močno krvavenje, poškodbe kosti.Zaradi močne bakterijske infekcije ugriznine je potrebna hitra strokovna pomoč (v najkasneje 4-6 urah); do takrat tekoča dezinfekcija, čist, ne pretesen povoj pri krvavečih ranah in odprtih poškodbah kosti; ne uporabljajte gumijastih obročev.
Bruhanje, slinjenjeDavljenje, bruhanje hrane in sluzi ali bele pene iz gobca; silovito premikanje tac h gobcuOdvzemite hrano in tekočino; pri ponavljajočem bruhanju: sum na tujek, vnetje ali infekcijske bolezni; nujno poiščite pomoč veterinarja!
Piki žuželkOtekline na ustnah in v območju glave, koprivnica (okrogle nabrekline na koži).Odstranite želo, hladite mesto, kjer je bil vbrizgan strup; kar se da hitro obiščite veterinarja, nevarnost zadušitve!
Napadi krčevUpognjena drža, drgetanje mišic, morebitno slinjenje; motnje v premikanju do izgube zavesti.Položite žival na tla; ne dajajte ji ničesar! Prevoz: položite jo na odejo.
Obračanje želodca (pri velikih psih)Nenadno otekanje trebuha, kratka sapa.Takoj k veterinarju - akutna življenjska nevarnost!
Bolečine v ušesihTresenje z glavo, premikanje tac, kot bi se hotel praskati, morebitne motnje v ravnotežju; nenadno tresenje z glavo je znak za vdor žitnega zrna.Očistite zunanje uho; ne rinite v sluhovod; ker zrna zaradi tresenja prodrejo globlje, obstaja nevarnost predrtja bobniča - zato takoj k veterinarju!
NesrečaVidne poškodbe in/ali sum na notranje poškodbe.Žival mirno položite; previdno - poškodovane živali se branijo (nevarnost ugriza in opraskanin); ustavite kri z ohlapnim povojem; prevoz: razgrnite odejo, žival previdno dvignite in jo položite nanjo.
ZastrupitevBljuvanje, driska, krči, izguba zavesti, krvavitve iz telesnih votlinČe je mogoče, ugotovimo, za kakšen strup gre (dvignemo pregrizeno embalažo z zdravili); nujno obiščemo veterinarja; živali damo živalsko oglje, če veterinar ni takoj dosegljiv.
Zastoj visoke temperature ("vročinska kap")Močno sopenje; krči do izgube zavesti.Poskrbite za ohladitev (dajte žival v senco, oblivajte jo s hladno vodo); nujno poiščite veterinarja!
pik klopaMočno prisesana žuželka, pordečitev mesta ugriza.Z prstom krožno premikamo telo klopa, dokler ne odpade; mesto ugriza natremo z alkoholom.

Ljubljana, julij 2002

"Novice o domačih ljubljenčkih" objavljajo tekste in fotografije, ki se jih lahko brezplačno, v celoti ali delno, z navedbo vira ali brez, objavlja, navaja ali drugače uporablja. V primeru uporabe prosimo za izvod vaše publikacije oziroma obvestilo o objavi. V primeru, da želite članek tudi v elektronski obliki, nam to sporočite po elektronski poštni na naslov DOMZ@email.si.