O-STA

Ko se stopijo zadnji ostanki snega in spet posije sonce: pomlad na štirih tačkah

Sonce sije topleje, drevesa zelenijo - prihaja pomlad. Tudi za lastnike psov in njihove kosmate prijatelje se začenja posebej lep čas. Pomladna utrujenost? S psom bo lažje - izdatni sprehodi bodo pomagali pri pomanjkanju kisika, ki ga je pustila za seboj zima. Je utrujen tudi kuža? Niti njemu ne bo nič hudega - tisto, kar godi gospodarju, tudi psu zares pomaga.

Tako se stopi zimska maščoba

Dolgo in hladno zimo pes, kot ljudje, slabo prenaša. V času, ko je vreme tako neprijazno, da "še psa ne bi spodili od vrat", se tudi kosmatinci premalo gibljejo in se celo čez mero zredijo. Ni čudno, če se vaša zverina spomladi z dodatnimi kilogrami ne počuti posebej dobro. Pravilno odmerjeno zdravljenje s tekom bo hitro pomagalo. Izdatni sprehodi v svež pomladanski zrak ne bodo samo stopili zimskih rezerv maščobe, ampak bodo tudi spodbudili krvni obtok in hormonsko stanje prilagodili toplejšemu letnemu času.

Pomoč pri "kosmatih" problemih

Kolikor hitreje se bo štirinožcev organizem navadil na pomlad, toliko prijetneje bo tudi njegovemu gospodarju; spomladi pes namreč ne izgubi samo varovalnega maščobnega sloja, ampak tudi zimski kožuh. In ta je v vsakodnevnem skupnem življenju včasih prav nadležen: kamorkoli pogledaš, pasje dlake: oblazinjeno pohištvo, preproge, obleke ... - vse polno kosmov. Redno krtačenje, če se le da vsakodnevno, bo ohranilo stanovanje čisto. Krtača je v tem času koristna tudi za psa - spodbuja namreč prekrvavitev kože in tako pospeši izpadanje dlake ter potolaži morebitno srbenje.

Šport je prijeten in koristen

Sprehod in masaža celega telesa vsakemu psu dobro deneta; za športne tipe pa bo morda dobrodošel tečaj v pasji šoli. Pomlad prevetri tudi pasja športna igrišča, začenjajo se novi tečaji, ki ponujajo veliko veselja in zabave psom vseh velikosti in pasem ... da o gospodarjih sploh ne govorimo.

Pri športu "agility", ki je vedno bolj priljubljen tudi v Sloveniji, kosmatinci lahko pokažejo, kako hitro znajo premagati progo z ovirami. Na tak način razvijajo ne samo moč, vzdržljivost in spretnost, ampak tudi inteligenco in pogum.

Ravno tako pa so v pomladnem času priporočljivi tečaji lepega vedenja. Tam bo vaša zverina najprej norela v veliki pasji družbi in se je do sitega navohljala. Poleg tega je ubogljiv in lepo vzgojen pes povsod priljubljen. In nenazadnje so psi ambiciozne živali, ki jih veseli, če lahko svoje sposobnosti pokažejo pred gospodarji in gospodaricami.

Ni pa samo mlad pes primeren za šolanje. Pri starejšem bo morda potrebne nekaj več potrpežljivosti, vendar na splošno lahko odrasli kosmatinci še zelo napredujejo v bontonu. Tečaj bo ravno tako koristil gospodarju; končno pasja šola ne izobražuje samo kosmatinca, ampak še bolj "njegovega" človeka. Ta se bo naučil psa bolje razumeti, spoznal bo vzroke za takšno in drugačno pasje vedenje ter ga tako lažje obvladal, ker se bo nanj pravilno odzival.

Koristna povratna informacija za psa

Naj gre za "agility" ali za poslušnost - pes se največ nauči, če ga za delo izdatno pohvalimo. In hvala gre skozi želodec: redni majhni posladki bodo poskrbeli za zavidljive uspehe. Ne le pri pasjem športu, ampak tudi na spomladanskih sprehodih morajo gospodarji imeti pri roki kaj drobnega in sladkega za pod zob. Za lastnega kosmatega prijatelja, pa tudi za srečanja z njegovimi kolegi.

Zdravi v pomlad

Začetek bolj razgibane pomladi je tudi pravi čas za pregled pri živinozdravniku. Ta bo opravil potrebna cepljenja in kosmatinca preventivno pregledal. Tako boste zagotovo vedeli, da je kuža dovolj zdrav za skupna pomladna naprezanja. Pri starejših živalih, približno od pet let naprej, je priporočljiv "pravi" pregled; na tak način morebitne težave odkrijemo dovolj zgodaj in se z njimi uspešno spopademo. Ponekod v Evropi, denimo v Avstriji, psi in mački lahko dobijo celo "zdravstveni potni list", ki vsebuje vse bistvene podatke o zdravju; tak dokument je koristen zlasti pri počitniških potovanjih.

Ljubljana, marec 2005

"Novice o domačih ljubljenčkih" objavljajo tekste in fotografije, ki se jih lahko brezplačno,

v celoti ali delno, z navedbo vira ali brez, objavlja, navaja ali drugače uporablja.

V primeru uporabe prosimo za izvod vaše publikacije oz. obvestilo o objavi.