O-STA

Vitek je zdrav - tudi kuža in mijav

Ljubljana, februar 2005

Živali ljubezen vračajo

Božični in novoletni prazniki so sicer prijetni, vendar pa pogosto pustijo za seboj vidne "sledi" - predvsem okoli pasu. No, in ker se počasi bliža pomlad, bi bil že čas, da se znebimo "zimskega sala". To ne velja le za gospice in gospodiče, temveč tudi za hišne prijatelje.

Prazniki pomenijo vedno tudi kulinarično veselje. Kuža in muce tu seveda ne gre izključiti - še posebej, ker so za posladke tako hvaležni. Seveda pa praznično razvajanje ni brez posledic za vitko telo. Že res, da živali niso nečimrne in se ne brigajo za lastno podobo v ogledalu, vendar pa prekomerna teža škoduje tudi njihovemu zdravju. Zato naj gospodarji pravočasno poskrbijo, da se njihovi ljubljenčki ne bodo preveč zredili.

Ah, ti debeli kuža!

"Okrogel in zdrav" pravi staro reklo. Za določanje idealne teže oziroma kritične meje pa velja tako pri ljudeh kot tudi pri živalih zlato pravilo: Če reber pod kožo ni več mogoče otipati, mora štirinožec shujšati.

Prekomerna teža namreč lahko pospeši tudi pri hišnih živalih številna obolenja. Razpon sega od problemov s sklepi, bolezni srca in krvnega obtoka, preko motenj v presnavljanju , kot so sladkorna bolezen, pa tja do povečane neodpornosti na infekcije. Obilna in nepravilna prehrana lahko povzroči tudi kožne bolezni, ekceme in alergije.

Nezmerno prehranjevanje je največkrat tudi napačno

Praviloma se pes in mačka ne redita le zaradi velike količine hrane. Odvečno težo povzroča predvsem to, kar ljubljenčku serviramo kot posebne "priboljške". Pecivo, piškoti, stepena smetana in čokolada pri psih in mačkah ne vodijo nikamor. Kdor svoji živali privošči tovrstne človeške užitke, ne naredi nič dobrega, pa čeprav štirinožcu nad vse teknejo. Kar se tiče prehrane, imata pes in mačka čisto posebne potrebe.

Oba nikakor nista samo mesojeda, čeprav mnogi tako mislijo. Poleg mesa mora pasja in mačja hrana vsebovati tudi določeno količino rastlinskih snovi. Pri tem potrebujejo mačke več beljakovin kot psi. Za pripravo gotove hrane veljajo strogi predpisi, tako da sta sestava in delež hranilnih snovi glede na žival različna. Zato mačk ne smemo hraniti s pasjo hrano in obratno.

Nikakor pa psov in mačk ne gre hraniti zgolj z mesom, saj bi to imelo za posledico hujše znake pomanjkanja bistvenih snovi. Če mačko prepogosto hranimo z drobovino, to lahko povzroči hude poškodbe sklepov. Čeprav sobni tiger ljubi jetra nad vse, ga smemo razvajati s tem le občasno in v majhnih količinah.

Še posebej nevarno je surovo meso, ker lahko povzroči infekcije. Zato je pripravljena hrana že "napol skuhana", tako da jo žival lahko zaužije brez dodatne priprave. Poleg tega pripravljena hrana vsebuje pravilno razmerje beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, pa tudi idealno mešanico vitaminov in rudnin. Vsekakor moramo pri pasji hrani paziti na to, ali gre za "popolno" ali "dopolnilno hrano". Slednjo moramo namreč zmešati z dodatki, kot so npr. žitne zmesi.

Tudi posebni priboljški za štirinožce, ki jih lahko kupite v trgovini, vsebujejo vse potrebne snovi. Taki prigrizki "za vmes" nujno sodijo k dnevni prehrani.

Tudi pes in mačka imata svoje prehrambene navade

"Česar se Janezek ni naučil, se bo tudi Janez težko." Ta modri rek velja še posebej za prehrambene navade psa in mačke. Zato moramo že mladiče navaditi na pravilno hrano, pa tudi na pravilen čas hranjenja. Ko štirinožcu enkrat preide v navado, da se sladka pri vsakem obroku svojih gospodarjev, je to nezdravo razvado kasneje težko odpraviti.

Tu pomaga le doslednost: Čeprav pasje oči še tako milo gledajo in se sobni tiger še tako trdovratno predeč smuka okrog nog - tudi žival shujša le tako, da dobi manj kalorij.

Kadar sta pes in mačka že pošteno "iz forme", bo trajala shujševalna kura kar nekaj časa. Kot pri človeku velja tudi tu: le počasno hujšanje vodi k dolgotrajni vitkosti in le trajno pravilno prehranjevanje zagotavlja, da si pes in mačka ne bosta kmalu spet nabrala odvečnih kilogramov.

Shujševalna kura štirinožnih ljubljencev je za lastnike precej obremenjujoča. No, na srečo le-ti pri tem niso prepuščeni sami sebi. Že nekaj časa je na trgu posebna dietna hrana za pse in mačke. Ker pa morajo biti lastniki živali dobro poučeni o nizkokaloričnih jedilnikih in podobnih dietnih obrokih, je tako hrano moč dobiti predvsem pri veterinarju.

Ljubezen ne gre le skozi želodec

Pa ne le dieta, tudi gibanje pripomore k vitkosti. Seveda je tudi tu potrebna tankočutnost. Od živali s prekomerno težo ne smemo čez noč zahtevati pospešenih maršev ali divjega podenja. Če pa se pes in mačka poleg namenske diete vsak dan več gibata, bosta kmalu vitka in v formi. Poleg tega skupni podvigi pripomorejo tudi k dobremu odnosu med človekom in štirinožcem. Dolgi sprehodi razveselijo tako psa kot gospodarja. Pa tudi sobnemu tigru je pošteno ruvanje v zabavo.

DOMŽ