O-STA

Nekaj nasvetov za zimo s štirinožcem

Ko pritisne mraz

Včasih zime niso nič kaj zimske. Malo veselja za prodajalce krzna, smučarje in proizvajalce zimske avtomobilske opreme. Mraza ni, padavine pa so le v obliki dežja.

Psom pa za tako vreme ni nič kaj mar. Narava jih je dobro opremila za vremenska nihanja: pozimi jim zraste gostejša dlaka, telo bolje akumulira toploto in jo lahko v skrajnem primeru za nekaj časa celo več proizvede. To se dogaja takrat, ko se pes trese zaradi mraza. Nasprotno pa poleti pes oddaja toploto preko jezika s sopenjem.

Ne glede na vreme mora pes ven, pa ne le na obvezni obhod okrog bloka! To koristi tudi njegovemu gospodarju, ki bo tako celo leto v dobri formi. Manjkajočo toplo zimsko dlako pa nadomesti tako, da se do nosu zavije.

Psi, razen najbolj občutljivih ras, ne potrebujejo tovrstne zaščite. Pač pa moramo njihove občutljive tace zaradi možnih ostankov potresene soli po vsakem sprehodu v snegu očistiti z vlažno krpo. Kot preventivni ukrep priporočamo, da pred sprehodom psu namažete tace z lojem ali vazelinom.

Mokrega psa po sprehodu otrimo s frotirasto brisačo. Kopel je potrebna le takrat, ko je štirinožec zelo umazan. Pri tem smemo uporabljati le posebne šampone za pse, saj se stopnja kislosti, ki je naravna zaščita kože, z uporabo mila zmanjšuje.

Na ledu so psi na svojih štirih tacah bolj stabilni kot mi. Vseeno pa bodimo na poledeneli cesti še posebej previdni, saj avtomobile kljub štirim kolesom vendarle včasih rado zanese.

Pes potrebuje pri nizkih temperaturah več hrane kot v toplejših letnih časih. Če pripravljamo obroke sami, moramo paziti, da vsebujejo zadostno količino vitaminov. Kupljena pripravljena hrana ima namreč vse potrebne hranilne snovi in je primerna tudi za ekstremne vremenske razmere.

Psi ne smejo jesti snega, saj jim to škoduje. To spoznanje lastnikom odraslih psov kaj malo pomaga, saj je skoraj nemogoče, da bi jih odvadili takih "poslastic". Tudi tu velja: česar se psiček ni naučil, se tudi pes ne bo.

Drugih domačih živali vremenske spremembe praviloma ne prizadenejo, saj ne gredo ven. Pretirana zaščita pred ostrim zrakom ni le nepotrebna, marveč celo škodljiva. Prostore, v katerih se zadržujejo živali, je treba še posebej dobro zračiti, tako da je tam vedno dovolj svežega zraka.

Preveč vleči pa tudi ne sme. Še posebej, če je med hišnimi tovariši tudi ptiček v kletki. Te živali prihajajo iz toplejših krajev in jim zato močna sapa ne prija preveč.

Konec koncev se tudi zime ob ustrezni negi našim hišnim prijateljem ni treba bati. Tudi če sem ter tja res pošteno pritisne.

"Novice o domačih ljubljenčkih" objavljajo tekste in fotografije, ki se jih lahko brezplačno,

v celoti ali delno, objavlja, navaja ali drugače uporablja.

V primeru objave prosimo za izvod vašega časopisa ali elektronsko obvestilo o objavi.