O-STA

Ko kuža in muc delata težave

Hišne živali, ki se neprimerno vedejo, se same živcirajo in povzročajo tudi konflikte z okolico. Živalski psihologi znajo pomagati.

"Zapuščina" na preprogi, lužica v kopalnici, zgrizene sobne rastline, spraskane tapete... - življenje s štirinožcem ni vedno samo čisto veselje. Vendar pogosto za mačjimi in pasjimi razvadami tiči napačno ravnanje človeka. Že z njimi prav ravnamo, se hišni prijatelji hitro spet začnejo vesti tako, kot je treba.

Kako bo umazanec spet postal čist

Posebej neprijetno je, ko neka žival ne uporablja stranišča. Jezni gospodarji v takih primerih pogosto posežejo po drastičnih ukrepih: zlikovca zgrabijo in ga z nosom potunkajo v tisto, kar je pustil za seboj, in ga temeljito pretresejo. Takšna napadalnost je do neke mere razumljiva, vendar povsem nekoristna: maček in pes namreč sploh ne moreta razumeti, zakaj ju je doletel takšna kazen. Med zmerjanjem gospodarja ali gospodarice in svojim zločinom ne vidita povezave. Če želimo umazanca prevzgojiti v pridnega sostanovalca, moramo najprej ugotoviti, zakaj onesnažuje hišo, kajti praviloma mačka in pes sama po sebi vzdržujeta stanovanje čisto.

Pasji mladiči se morajo seveda šele naučiti, kako se brez škode opravlja potreba. Vendar se čistoče hitro privadijo, če si vzamemo čas, da jih opazujemo. Če se pes mota okrog po stanovanju, ovohava kote, moramo hitro z njim ven. Ko svoje opravi tam, kjer je treba, ga zelo pohvalimo.

Pri vseh psih moramo paziti, da večkrat na dan - vsaj štirikrat - izkoristijo priložnost, da gredo "na stranišče". Mlajši in starejši psi bodo šli še večkrat.

Mucki, ki so vzgojeni v družinski ljubezni, spoznajo smisel mačjega stranišča večinoma prek materinega uka. Celo mačke brez vzgoje pa posoda s peskom, po kateri se da tako fino kopati, magično privlači.

Drugačen pa je položaj, kadar odrasle živali, ki so vedno upoštevale hišno higieno, nenadoma začenjajo kazati slabe manire. Morda gre za zdravstvene težave, kot so obolenja sečnih poti ali črevesja; v tem primeru se je nujno treba posvetovati z veterinarjem. Če je s telesnim zdravjem vse v redu, je ponavadi za "nesrečo" kriv porušen duševni mir. Strahovi in agresivnosti, ki se navzven kažejo v ponesnaženju, so lahko posledica selitve, ločitve ali prihoda novega kosmatega sostanovalca. V tem primeru bosta pomagali potrpežljivost in ljubezniva pozornost. Zmerjanje in kaznovanje je nesmiselno in lahko samo poslabša nastali položaj.

Za mačke nadalje velja: radi obiskujejo samo čisto stranišče; spodbudno deluje svež pesek ali morda kar dodatno stranišče. Če se je muc že večkrat zaporedoma ponečedil na istem mestu v stanovanju, je priporočljivo tam za nekaj časa postaviti stranišče.

Pomoč pri grizenju in brušenju krempljev

Proti neprijaznim mačkom ne pomaga nobeno zdravilo: žival, ki je izkusila kaj hudega, bo šele s časom spet pridobila zaupanje. In lahko se zgodi, da bo do tujcev vse življenje nezaupljiva in se jih bo bala. Tu pomaga le eno: razumevanje; in obiskovalce je treba vnaprej opozoriti.

S psi je malo drugače: v krvi imajo življenje v tropu in so rojeni za življenje v hierarhiji. Pes potrebuje močnega, dominantnega gospodarja. Če dobi občutek, da je sam "številka ena", bo to tudi pokazal svoji okolici - v najslabšem primeru z zobmi. Za vsakim oblastnim psom stoji gospodar, ki se pusti tiranizirati.

Z železno doslednostjo in ljubeznivo oblastnostjo - vsako pravilno vedenje mora biti temeljito pohvaljeno - lahko prevzgojimo tudi odraslega zlikovca. V vsakem primeru bo v pomoč obisk kakšne pasje šole, kjer se poučujejo manj psi in bolj gospodarji - ti izvejo, kako se s svojim štirinožcem lahko pravilno sporazumejo. Tečaj za pse spremljevalce bi moral biti za vsakega kosmatinca samoumeven.

Če žival, ki je bila vedno mirna in prijazna, pokaže nenadoma značilne spremembe v vedenju, moramo posumiti, da gre za bolezen. Veterinar naj ga temeljito pregleda, kajti pogosto so bolečine tiste, ki povzročijo nenadno napadalnost.

Vekanje iz osamljenosti

Če so vsi doma, gre tako, kot je treba. Ko pa je gospodar zdoma, sosedje slišijo posledice: pes, ki je ostal sam, tuli in bevska do onemoglosti. Vzrok takšnih koncertov je strah pred ločitvijo. Pomaga samo počasna terapija z navajanjem: samotne urice postopno podaljšujemo in psa ob prihodu domov posebej prisrčno pozdravimo. Druga možnost zdravljenja: v odsotnosti domače družine psa tolaži nekdo drug; tudi ta oseba počasi krajša čas svoje prisotnosti v stanovanju.

Na splošno pa noben pes ne sme ždeti po več ur na dan sam v stanovanju - kdor čez dan nima časa za žival, naj si raji priskrbi mačka. Muce daljšega samevanja ne jemljejo tako hudo - tako ali tako večino dneva prespijo. Še lažje bo šlo z dvema mačkoma: čez dan se bosta vzajemno zaposlila in se zvečer veselila pozornosti "svojih" ljudi.

Uničevanje iz dolgčasa

Ogrizeni čevlji, scefrane blazine, "razkopane" preproge, načete sobne rastline - grozno, kaj skrivajo v sebi mačke in psi! Razlog za takšen gon po uničevanju je pogosto enostavno dolgčas. Hišnim živalim samo hrana ne zadostuje, potrebujejo tudi zaposlitev. Mlad pes se preprosto ne razbremeni, če ga samo na hitro peljemo okrog bloka. Podeželski cucki, ki je bila vajena velike svobode, se mora velikomestno stanovanje zdeti prav pusto. Naši kosmati sostanovalci nas razveseljujejo, mi pa moramo skrbeti, da se ne dolgočasijo. Dovolj utrujena žival, ki se je lahko razdivjala, ne bo napravila nobene neumnosti.

Še en nasvet: mački, ki se znašajo nad sobnimi rastlinami, v večini primerov samo pogrešajo mačjo travo. Majhna porcija zelenjave je za sobnega tigra življenjsko pomembna.

"Novice o domačih ljubljenčkih" objavljajo tekste in fotografije, ki se jih lahko brezplačno, v celoti ali delno, z navedbo vira ali brez, objavlja, navaja ali drugače uporablja. V primeru uporabe prosimo za izvod vaše publikacije oz. obvestilo o objavi.