O-STA

50 let delovanja SIQ

Slovenski institut za kakovost in meroslovje svojo uspešno zgodbo že 50 let gradi na neodvisnosti in nepristranskosti.

Ljubljana - Slovenski institut za kakovost in meroslovje (SIQ) je na Brdu pri Kranju v četrtek, 19. septembra, pod pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja z več kot 500 poslovnimi partnerji obeležil prihajajočo 50. obletnico delovanja. Kot edini certifikacijski organ v Sloveniji na več področjih si ves čas prizadeva za nudenje celovitih rešitev svojim poslovnim partnerjem. Ker že od svojih začetkov deluje kot zavod, izpolnjuje ključne zahteve kot so neprofitnost, neodvisnost in nepristranskost mednarodnih standardov za certifikacijske in kontrolne organe.

Vodilna nit letošnjega srečanja partnerjev SIQ je bila vztrajnost, zato so tudi predavatelji prof. dr. Marjan Svetličič s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, prof. dr. Danica Purg, predsednica in dekanja IEDC-Poslovne šole Bled, in Boštjan Usenik, manager vokalne skupine Perpetuum Jazzile, svoje misli usmerili predvsem na pomen vztrajnosti v današnjem svetu in pri opravljanju svojega posla.

Udeležence dogodka je uvodoma pozdravil prof. dr. Marjan Svetličič s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. V svojem nagovoru se je posvetil vprašanju vztrajnosti in inovacij v današnjem hitro spreminjajočem se svetu. Poudaril je, da je pri dobrih idejah potrebno vztrajati, tudi če nam na začetku ne kaže najbolje, in se prilagajati spremembam, ki se dogajajo na globalnem trgu. "Zmagaš lahko, če se v pravem trenutku pravilno odločiš, če si pogumen in če tvegaš. Toda če znaš, je tveganje manjše", je zaključil prof. Svetličič.

Nato je zbrane nagovoril Igor Likar, direktor SIQ, s sodelavci, kjer so skupaj predstavili ključne mejnike že pol stoletja dejavnosti zavoda SIQ. Od prvih začetkov preskušanja proizvodov, zagotavljanja ustrezne merilne tehnike in vzdrževanja meril v takrat osnovanem Sektorju za meritve in kvaliteto znotraj Zavoda za avtomatizacijo in do danes, je preteklo 50 let vztrajnega razvoja dejavnosti. Danes, je po besedah Igorja Likarja SIQ zavod, ki nudi v svetovnem merilu izstopajoče širok nabor storitev dejavnosti na področju kakovosti in meroslovja in zato njihove storitve naročajo poslovni partnerji že iz več kakor 60 držav. V prihodnosti, si bodo še naprej prizadevali za nudenje celovitih rešitev, kjer bodo z načeli neodvisnosti in nepristranskosti še naprej preskušali, certificirali in kontrolirali proizvode in sisteme, umerjali merilne naprave, ocenjevali in certificirali sisteme vodenja v organizacijah ter prenašali izkušnje in znanje.

Predsednica in dekanja IEDC-Poslovne šole Bled, prof. dr. Danica Purg, je dejala, da vztrajnost pomeni več kot kakovost in da sama zelo dobro ve, kaj pomeni vztrajati in kako zagotavljati kakovost. Pri ustanavljanju IEDC-Poslovne šole Bled, je potrebovala veliko mero vztrajnosti, da je nastala tako odlična in tudi v mednarodnem prostoru uveljavljena ustanova. Seveda pa nenehno stremijo h kakovosti svojih programov, zato udeleženci njihovega študija vsak dan ocenjujejo vsebino, prezentacije in organizacijo sleherne aktivnosti. "Na ta način ostajamo ves čas informirani o potrebah in pričakovanjih naših udeležencev", je še dodala. V zaključku pa je SIQ-ju zaželela čim več uspeha pri opravljanju svoje pomembne naloge v Sloveniji in drugod po svetu.

Boštjan Usenik, manager vokalne skupine Perpetuum Jazzile je dejal, da je Perpetuum Jazzile dokaz, da se lahko z vztrajnostjo in trdim delom prebije tudi v svetovni vrh. Zbrane je nato vokalna skupina s svojim nastopom več kot navdušila.

Dodatne informacije: Tine Lavrič, SIQ - Odnosi z javnostmi

pr@siq.si, tel.: (01) 47 78 117