O-STA

V Celju se bo od 31. oktobra do 3. novembra 2013 odvijal že 14. VSTOP PROST / ADMISSION FREE, projekt članov Društva likovnih umetnikov Celje (DLUC),

ki ga v obliki nekajdnevnega festivala urbanih umetniških akcij, intervencij,performansov in instalacij v mestnem jedru Celja člani društva izvajajo že od leta 1999

Konceptualno izhodišče letošnjega festivala Vstop prost je beseda "sámost / selfness

Celje, 22. oktober 2013, Tudi v letošnjem letu bo v mestu Celje, od 31. 10. do 3. 11. 2013 na izbranih lokacijah (Špitalska kapela, Likovni salon Celje, celjske ulice in mestno jedro, Slomškov trg, nabrežje Savinje, galerija Račka) potekal sedaj že tradicionalni projekt Društva likovnih umetnikov Celje, Vstop prost / Admissin free. Poleg domačih umetnikov bo pri projektu sodelovalo tudi nekaj gostov iz drugih evropskih držav. Sodelujoči umetniki: Marita Bullmann (GER), Gilles Duvivier (BEL), Gruppo Tökmag / András Tábori and Tamás Budha (HUN), Andreja Džakušič (SLO), Borut Holland (SLO) and Simon Macuh (SLO), Petra Kapš (SLO), Adolf Mljač (SLO), Boris Oblišar (SLO), Željko Opačak (SLO), Ana Pečar (SLO), Iva Tratnik (SLO), Črt Valenčak (SLO), Estela Žutič (SLO). Organizator festivala Vstop Prost / Admission free je Društvo likovnih umetnikov Celje v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje - Centrom sodobnih umetnosti in Mestnim kinom Metropol. Projekt podpirajo: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Celje, Okolje Consulting, MCC Hostel, Celjski mladinski center, Konoba Dalmacija in Gostilna Jež.

Vstop prost / Admission free je vsakoletni projekt članov Društva likovnih umetnikov Celje (DLUC) v obliki nekajdnevnega festivala urbanih umetniških akcij, intervencij, performansov in instalacij v mestnem jedru Celja, ki ga izvajajo že od leta 1999. Nastal je na pobudo celjskih umetnikov in sprožil sodelovanje med različnimi generacijami ustvarjalcev iz polja vizualne ter performativne umetnosti. Dogaja se v javnem prostoru mesta in omogoča vpogled v raznolike sodobne umetniške prakse. Z leti se je festivalu priključilo vse več gostujočih umetnikov iz Slovenije in tujine. Festival Vstop prost / Admission free pa ne združuje samo umetnikov, ampak poskuša vključevati različne lokalne institucije (galerije, kino, interesne skupine in društva, ipd.).

Konceptualno izhodišče 14. festivala Vstop prost je beseda "sámost". Sodelujoči umetniki se bodo med 31. oktobrom in 3. novembrom 2013 predstavili z nizom raznovrstnih, v živo izvedenih umetniških del - performansov, intervencij, predavanj, situacij in akcij ter video projekcijo v zunanjem okolju. Sámost bo tokrat odzvanjala skozi umetnost.

Sámost v aktualnih, digitalno določenih pogojih bivanja težko najde oporo. A vendar je izhodiščno stanje človeka. Sámosti ne prizadeva toliko samóst, torej razpoloženje, čustveno stanje, ki bi ga zaobjeli z besedo osamljenost, tudi je ne preveva dih romantikov z vzdušjem odmaknjenosti, navduševanje nad eskapizmi. Je pa res, da je sámosti blizu samôtnost zaraščenih ali še raje neuhojenih poti.

Sámost želi spomniti na začetek in konec, in na tisto, kar je nekje vmes. Na čas in njegovo poreklo v cikličnem, ki ga sklepa vedno drugačna istost. Tako se tudi letošnji festival Vstop prost iz pomladno-poletnih mesecev, kot je bil običaj zadnja leta, premika v središče jeseni. Sámost, skoz katero vstopimo v svet in sámost, katera nas sooči s smrtjo. Smrt bližnjega je najgloblja izkušnja tišine. Tišina pa je prej čas, trenutek, kot prostor. In tišina je pogosto tista, ki ovija sámost. Tudi tiste vrste tišina, ki se prepogiba iz hrupa.

Slovenski kulturni milje sámosti ni naklonjen. Pogosto jo povezuje s čudnim, nezaželenim, jo opredeljuje kot stanje, ki se mu je še najbolje izogniti. Saj sámost zaporniške celice je vendarle kazen!? Sámost sedenja pa pomeni napor. A sámost je težko nadzorovati z družbenimi prijemi kontrole. Z družbenega vidika je ena najradikalnejših pozicij. Izogiba se namreč prav nadzoru. Predstavlja prikrito nevarnost, sluteno iz izstopa iz samoumevne povezljivosti in nadzora. Kakor da mora družba vztrajno pozabljati, da jo sestavljajo sámosti.

Kako sámosti ustvarjamo vmesnosti?

Radijski glas je pred časom izrekel nekaj o "ljubezni, ki je ustvarjanje prostora za domovanje".

Program festivala

Gilles Duvivier: HASS, trajajoči tiskarski performans, vse dni v času festivala, mestno jedro

Četrtek, 31. 10. 2013: izvajanje posameznih projektov v Celju /

13.00 galerija Račka- Iva tratnik: Bacon, eksperimentalna gibalna delavnica

15.00 mestne ulice - Željko Opačak: To sem, kar si želiš, akcija

16.30 Špitalska kapela - Željko Opačak: Reformacija samote, predavanje na temo

18.00 Špitalska kapela - Estela Žutič: OBRNEM ZADIHAM ZAGORIM, gibalni performans v čast in zahvalo temi. Ker me obdajaš, strašiš, prenavljaš

20.00 Špitalska kapela - Adolf Mljač, Iz takšne smo snovi kot sanje, postavitev

21.00 Slomškov trg - Ana Pečar, Ta stran je namerno ostala prazna, projekcija

Petek, 1. 11. 2013 ob 7.00: Komemoracija, skupinski performans, izhodišče Likovni salon

Sobota, 2. 11. 2013: izvajanje posameznih projektov v Celju

ob zori Špitalska kapela - Andreja Džakušič: Tihi performans za t. O., performans

9.00 Špitalska kapela - Gruppo Tökmag / András Tábori in Tamás Budha, 2 dimenzionalne silhuete-skulpture

12.00 Špitalska kapela - Iva Tratnik: Pollock, eksperimentalna gibalna delavnica: iz slike v gib, poizkus uprizoritve nekaterih likovnih del

16.00. Špitalska kapela - Boris Oblišar: Moja glava je lahko balon, (mo)mentalni performans

17.00 Špitalska kapela - Črt Valenčak: Osama, raku, participatorni performans, Osama je stanje. Je čas rasti ustvarjalcu in čas razumevanja čutečemu.

19.00 Špitalska kapela- Borut Holland in Simon Macuh: Skupaj nalepše biti sam, glasbeni performans / Together is the best to be alone, musical performance

20.00 Špitalska kapela - Marita Bullmann, brez naslova, performans

Nedelja, 3. 11. 2013: izvajanje posameznih projektov v Celju. Zaključek festivala s skupnim obedovanjem.

12.00 Likovni salon - skupno obedovanje

13:31 Nabrežje Savinje - Petra Kapš: In ti, kričiš, Tihostopajoči?, performativna situacija; krono-prostorska pesem

Več informacij: Simon Macuh, tel. št.: 031 801 757, e-pošta:simon.macuh@guest.arnes.si ter Andreja Džakušič, tel. št.: 041 531 284, e-pošta:andreja_dzakusic@yahoo.com.