O-STA

Indijski virtuoz na kitari Prasanna januarja prihaja v Slovenijo

Prasanna je pionir indijske klasične carnatic glasbe na kitari, je skladatelj z oskarjem nagrajenega filma Smile Pinki, prejel je nagrado za življenjske dosežke v "Carnatic" glasbi (južno indijska klasična glasba), ob njegovem koncertu v Ljubljani leta 2011 so zapisali, da igra kot nihče drug na planetu. Koncerta bosta 18. 1. 2014 ob 20 uri v ljubljanski Filharmoniji in 20. 1. 2014 ob 19.30 v Celju.

Prasanna je pionir indijske klasične "Carnatic" glasbe na kitari, diplomiral je na "Indian Institute of Technology", je skladatelj z oskarjem nagrajenega filma, je mednarodno priznan kitarist v sodobni jazz, rock in blues glasbi, z odliko je diplomiral na Univerzi Berklee College of Music, je podjetniški vizionar v razvijanju kreativne glasbe in izobraževanja ter ustanovitelj in predsednik Swarnabhumi Akademije za glasbo v Chennai. Prejel je nagrado za življenjske dosežbe v "Carnatic" glasbi (južno indijska klasična glasba).


Prasannova dela vključujejo 15 albumov , sodeloval je s številnimi svetovno najbolj priznanimi umetniki prek vseh zvrsti sodobne glasbe. Prasanna je nastopal in snemal s Airto Moreira , AR Rahman , Esperanza Spalding , Joe Iovano , Illayaraja , Umayalpuram Sivaraman, Victor Wooten , Alex Acuna, Dave Douglas, Omar Hakim, Larry Coryell, TK Murthy, Anthony Jackson, Howard Levy, Trilok Gurtu in drugimi. Bil je član dveh pomembnih zasedb - " Ragabop trio " z Steve Smithom in George Brooksom in "Tirtha" z Indijsko-ameriškim pianistom in skladateljem Vijay Iyer in umetnikom na tabli Nitin Mitta, s katero so leta 2011 nastopili v Sloveniji. Kombinirajo prvobitno neposrednost rocka, komorno intimnost indijskega melodičnega obrazca raga in ostre, hitre fraze bebopa. Tirtha ustvarja poglobljeno sozvočje melodije in ritma, značilno za najboljši jazz. Ob nastopu v Ljubljani so za Prasanno zapisali, da igra kot nihče drug na planetu".

Prasanna je avtor glasbe za dokumentarni film, leta 2009 nagrajen z Oskarjem, z naslovom, Smile Pinki. Odlične ocene je prejel za glasbo v celovečernem filmu z naslovom Vazhakku Enn 18/9, ki je bila soglasno priznana kot ena najbolj izvirnih partitur sodobne indijske glasbe. Sodeloval je z dvakrat z Oskarjem nagrajenim filmom skladatelja A.R. Rahman-a, pri Bollywoodskem filmu Lagaan. Nedavno so Prasannov talent "prikazali" tudi v A.R. Rahman projektu MTV Coke Studio na televizijski postaji MTV Indiji.

Prasanna predava in vodi delavnice na Sloan School MIT of Management , Banff Centru za umetnost, Berklee College of Music , Harvard University, Osnabrück Inštitutu za glasbo itd.

Njevoga strast za glasbeno vzgojo ga je vodila k ustanovitvi Swarnabhoomi Akademijo za glasbo (SAM), največja glasbena šola v Južni Aziji, ki na edinstven način združuje tradicionalni indijski Gurukula sistem v sodobni zahodni izobraževalni pedagogiki.

Organizator Koncerta: agencija RTA

Kontakt: telefon: 03 828 00 50, e-pošta: agencija@rta.si