O-STA

Obsežen pregled, arhiviranje in digitaliziranja kulturne dediščine Jožeta Karlovška, nastala bo knjiga ter razstava, ki bo šla v vsako slovensko mesto

Slovenski ornament
Portret Jožeta Karlovška je narisal Božidar Jakac

V Kulturno umetniškem društvu Jožeta Karlovška se pripravljajo na začetek obsežnega projekta pregleda, arhiviranja in digitalizacije celotne kulturne dediščine Jožeta Karlovška. Jože Karlovšek je bil umetnik, ki je v svojem kratkem življenju (1900 - 1963) ustvaril neverjetno zapuščino s področja slovenske ornamentike, narodopisja, stavbarstva ter slovenske umetnosti. Bil je neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, gradbenik in slikar. Nastala bo obsežna knjiga, ki bo vključevala neprecenljivo kulturno dediščino slovenskega naroda ter razstava, katero želijo v društvu predstaviti v vsakem kulturnem domu in knjižnici po Sloveniji. Projekt bo trajal pet let.

Karlovšek je bil vsestranski strokovnjak. Kot stavbenik se je udejstvoval pri gradnji mnogih objektov; Papirnica Količevo, Papirnica Videm Krško, Kartonažna tovarna v Ljubljani. Patentiral je opeko Radomka (Radomlje Karlovšek), učil je na Gradbeni srednji šoli v Ljubljani in v tistem času spisal strokovne skripte za to šolo. Izdal je več knjig s področja stavbarstva, kot sta Slovenska hiša, Slovenski dom.

Na področju umetnosti je sistematično proučeval slovenski ornament, izdelal in zasnoval na stotine ornamentov ter napisal dve knjigi o slovenskem ornamentu. Ukvarjal se je tudi s slikarstvom in patentiral slikanje na les z lužnimi barvami. Veliko se je ukvarjal s slovenskimi in slovanskimi bajeslovnimi zgodbami ter mnoge od teh tudi narisal na les. Imel je veliko razstav ter dobil precej priznanj in nagrad za svoje delo.

V Sloveniji se ni nihče tako sistematično ukvarjal s slovenskim ornamentom, kot se je Jože Karlovšek. Jože Karlovšek je bil neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko, svoje življenje je posvetil raziskovanju in razvoju slovenskega ornamenta. Bil je ustanovitelj keramične tovarne Dekor v Zgornji Šiški v Ljubljani (leta 1931).