O-STA

V Ljubljano se vrača virtuoz, za katerega so kritiki ob zadnjem koncertu zapisali: "Igra kot nihče drug na planetu!"

Ljubljana, 9. januar 2014 - Ljubljano bo po dveh letih ponovno dvignil koncert indijskega virtuoza Prasanne. Glasbenik svetovnega kova, prejemnik nagrade za življenjske dosežke v južno-indijski glasbi, skladatelj z oskarjem nagrajenega filma in tisti za katerega so mnogi glasbeni kritiki jazz glasbe zapisali, da igra kot nihče drug na planetu. Na koncert Prasanna - Carnatic Guitar Concert vabi, v počastitev Dneva Republike Indije, Veleposlaništvo Indije v Sloveniji in sicer v soboto, 18. januarja, ob 20. uri, v Slovensko filharmonijo v Ljubljani. Prasanni se bo na odru pridružil tudi Vasja Štukelj s tolkali.

Prasanna je pionir južno-indijske klasične oz. Karnatik glasbe na kitari, ki mu je leta 2003 njegova svetost Jayendra Saraswathi, eden najbolj cenjenih indijskih duhovnih voditeljev, podelil nagrado za življenjske dosežke v tovrstni glasbi. Na univerzi Berklee College of Music je diplomiral z odliko, sicer diplomiral tudi na Indian Institute of Technology, je podjetniški vizionar v razvijanju kreativne glasbe in izobraževanja ter ustanovitelj in predsednik glasbene akademije Swarnabhoomi Academy of Music (SAM) v Chennai. Ustanovil jo je iz strasti do glasbenega izobraževanja in je največja glasbena šola v Južni Aziji, ki na edinstven način združuje tradicionalni indijski Gurukula sistem s sodobno zahodno izobraževalno pedagogiko. Sicer predava in vodi delavnice na številnih univerzah, umetniških centrih in inštitutih kot so: MIT Sloan School of Management, Banff Centre for the Arts, Berklee College of Music, Harvard University, Osnabruck Institute of Music. Sklada za sodobno plesno gledališče in film, orkestriral je tudi naslovno pesem A.R. Rahmana za film Lagaan, ki je bil tretji indijski film nominiran za nagrado oskar in uvrščen na 55. mesto na lestvici The 100 Best Films of World Cinema. Prav tako je skladatelj z oskarjem nagrajenega filma Smile Pinki. Odlične ocene je prejel tudi za glasbo v celovečernem filmu z naslovom Vazhakku Enn 18/9, ki je bila soglasno razglašena za eno izmed najbolj izvirnih partitur sodobne indijske glasbe. Prasannove talente od nedavnega promovira tudi A.R. Rahmanov projekt MTV Coke Studio, ki se predvaja na televizijski postaji MTV India in mnogih drugih državah.

Ob Prasannovem koncertu v Ljubljani leta 2011 so mnogi glasbeniki kritiki jazz glasbe zapisali, da igra kot nihče drug na planetu. Razumljivo, saj njegova virtuoznost, spontanost in vrhunska improvizacija s katerimi do potankosti obvlada svoj inštrument, ter spiritualna in inkluzivna narava Karnatik glasbe, ki nosi v sebi enega izmed najbolj kompleksnih glasbenih sistemov na svetu, dokazujejo, da je mojster igranja. Njegova dela vključujejo 15 albumov, pri svojem delu pa je sodeloval s številnimi svetovno priznanimi umetniki iz vseh zvrsti glasbe in sicer z imeni kot so: Airto Moreira, A. R. Rahman, Esperanza Spalding, Joe Lovano, Ilayaraja, Umayalpuram K. Sivaraman, Victor Wooten, Alex Acuña, Dave Douglas, Omar Hakim, Larry Coryell, T. K. Murthy, Anthony Jackson, Howard Levy, Trilok Gurtu. Bil je član dveh pomembnih zasedb: Ragabop trio, s Steve Smithom in George Brooksom, in Tirtha, z glasbenikoma Vijay Iyer in Nitin Mitta, zasedbo, ki je nastopila v Ljubljani leta 2011.

Poleg Prassanne bo s tolkali zaigral tudi Vasja Štukelj, učenec velikega mojstra inštrumenta indijskih tabel Ustad Faiyaz Khana iz Delhija. Štukelj je magister in profesor filozofije, član več glasbenih skupin, ki nastopa na številnih koncertih doma in v tujini.

Prasanna (Indija) - spiritualna virtuoznost in vrhunska improvizacija 18. januarja v Ljubljani.

Carnatic Guitar Concert - koncert, kjer so glasbenik, publika in človekova narava eno.

Prodaja vstopnic (11,00 eur): agencija RTA, kontakt: (03) 828 00 50, e-pošta: agencija@rta.si, ali eno uro pred koncertom v Slovenski filharmoniji.