O-STA

Simpozij Pavlina Pajk in žensko avtorstvo v 19. stoletju

Univerza v Novi Gorici v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica, Krajevno skupnostjo Solkan, Goriškim literarnim klubom Govorica in Slavističnim društvom Nova Gorica organizira simpozij ob 160. obletnici rojstva slovenske pisateljice in pesnice Pavline Pajk (9. april 1854-1. junij 1901), ki je svojo literarno pot začela prav v Solkanu. Simpozij, ki bo potekal 9. aprila 2014 v Solkanu, želi poudariti tudi vlogo ženske v literarnem ustvarjanju 19. stoletja in začetek tematizacije ženskega vprašanja. Dogodek sodi v projekt HERA: Travelling Texts 1790-1914: The Transnational Reception of Women's Writing at the Fringes of Europe, v katerem sodelujejo Finska, Nizozemska, Norveška, Velika Britanija in Slovenija. Projekt raziskuje udeležbo avtoric, prevajalk in kulturnih posrednic v transnacionalnih izmenjavah literarnih besedil z zgodovinske in geografske perspektive.

Pavlina Pajk (roj. Doljak) se je rodila 9. aprila 1854 v Pavii (Italija) materi Pavlini Milharčič in očetu Josipu Doljaku. Po smrti staršev se je preselila k stricu v Solkan, kjer se je šele pri šestnajstih letih začela učiti slovensko. Na njeno narodno zavest so vplivali izobraženci, ki so zahajali v stričevo hišo, in kmalu je začela nastopati v goriški in solkanski čitalnici. Poleg slovenskih knjig je začela prebirati tudi tujo literaturo. V tem času je Pavlina Pajk začela tudi pisateljevati in leta 1873 v Soči objavila svojo prvo lirično prozo Prva ljubezen. Zaradi bratovega nasprotovanja se je morala s slovenščino ukvarjati na skrivaj. Pri tem sta jo podpirala Josip Cimperman in Janko Pajk (urednik Zore), s katerim se je kmalu poročila in se preselila v Maribor, nato pa ga je spremljala v Gradec, Brno in na Dunaj. Pavlina Pajk je ustvarila tudi obsežen pripovedni opus. V svojih romanih, pripovedih in povestih je prikazala meščanski, kmečki in delavski razred. V ospredju so ljubezenske zgodbe, največkrat oblikovane po sentimentalnem pripovednem vzorcu. Pavlina Pajk je v slovenski meščanski ljubezenski roman vpeljala ženski lik kot osrednjo osebo in kot najvišjo vrednoto izpostavila zakon iz ljubezni. Poleg tega se je pisateljica dotaknila tudi ženskega vprašanja.

Na simpoziju bodo slovenski raziskovalci in raziskovalke (Branko Marušič, Katja Mihurko Poniž, Jožica Čeh Steger, Vita Žerjal Pavlin, Ana Perović, Zoran Božič, Mojca Šauperl in Tanja Badalič) predstavili pomen Pavline Pajk in njenih literarnih sodobnic za slovensko književnost. Poleg tega pa bodo na simpoziju podeljene tudi nagrade za najboljše tri pesmi na literarnem dijaškem natečaju Prva ljubezen.

Simpoziju bo pod pokroviteljstvom Mestne občine Nova Gorica sledilo tudi odkritje spominske plošče Pavlini Pajk in njenim sorodnikom (Matiji Doljaku, Alojziju Franku in Dolorozi Franko) v Šolski ulici 22 v Solkanu s kratkim kulturnim programom. Zbrane bodo ob tej priložnosti nagovorili prorektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Mladen Franko, župan Mestne občine Nova Gorica gospod Matej Arčon in pravnuk Pavline Pajk prof. Milan Pajk.

Vljudno vas vabimo na simpozij, ki se bo začel ob 9.30 v prostorih Krajevne skupnosti Solkan, Trg J. Srebrniča 7, Solkan in na odkritje spominske plošče ob 16.30 v Šolski ulici 22, Solkan.

Dodatne informacije: Andreja Leban, T: 05 3315 397, GSM: 040 266 058, E: andreja.leban@ung.si