O-STA

Kaj imajo skupnega angeli in prenosniki

Novi Gericom Silver Seraph (srebrni angel) nikakor ni namenjen nezahtevnemu uporabniku, ki uporablja prenosni računalnik le za pisanje besedil in deskanje po internetu. Silver Seraph vsebuje praktično vse, kar potrebuje še tako zahteven uporabnik. Gola procesorska moč, ki jo zagotavlja mobilni procesor Pentium 4 s frekvenco delovanja do 2 GHz ne bo pustila na cedilu niti najzahtevnejšega uporabnika, ki se ukvarja z grafiko ali obdelavo videa. Ker samo hitrost procesorja nikakor ni dovolj lahko v Silver Seraph vgradite do 512 MB hitrega DDR pomnilnika. Shranjevanju podatkov je namenjen trdi disk velikosti 40 GB. Ker so podatki ponavadi najpomembnejši del računalnika in njihova izguba dražja od okvare računalnika, lahko uporabniki s pridom izkoristijo kombinirano DVD/CD-RW enoto, s katero arhivirajo podatke na CD plošče. V kolikor ne potrebujete najzmogljivejšega prenosnega računalnika, lahko izberete cenovno ugodnejšo izvedbo modela, z nekaj manj pomnilnika, manjšim diskom in samo CD-ROM ali DVD enoto.

Povezovanju in vključevanju v skupinsko delovno okolje, ki ga zahteva današnji poslovni utrip, sta namenjena mrežna kartica in modem, ki sta že vdelana v prenosnik in ne zasedata dodatnih razširitvenih mest. Dve razširitveni mesti za PC kartice tipa II lahko tako uporabite za druge namene. Prenosnik je tudi dobro multimedijsko orodje. Poleg 14,1 palčnega LCD zaslona z aktivno matriko ima Silver Seraph tudi S-VHS video izhod, ki omogoča prikaz prezentacije ali ogled DVD filma na TV sprejemniku. Vmesnik Fire Wire (IEEE 1394) nudi dovolj veliko pasovno širino za zajem video signala iz digitalne kamere, lahko pa preko njega na prenosnik priključite tudi dodatni zunanji trdi disk in podobne naprave, ki zahtevajo hiter prenos podatkov.

Popravilo okvarjenega prenosnega računalnika je precej dražje kot pri navadnem namiznem modelu. Da boste kar se da dolgo brez skrbi o stroških popravila, naj omenimo, da nudi Gericom proti manjšemu doplačilu kar tri letno garancijo.

Pri slovenskem zastopniku za prenosnike Gericom, podjetju Anni, so za slovenski trg pripravili različico z 1.8 GHz proceorjem, 256MB delovnega pomnilnika, 40 GB trdega diska in kombinirano CDRW-DVD enoto. Zanj zahtevajo z vključenimi dajatvami 479.900 SIT, doplačlilo za triletno garancijo pa znaša 42.000 SIT.