O-STA

Pripravljen na vsakršne napore

Prenosni računalniki so večinoma precej občutljive elektronske naprave, ki niso najbolj primerne za delo v ekstremnih pogojih. Pri Gericomu pa ustvarjalno razmišljajo naprej in sedaj predstavljajo že drugo generacijo modela X5. Model X5 Force ohranja dobre lastnosti svojega predhodnika, kot so odpornost proti padcem, vibracijam in razlitju tekočin, nekoliko izboljšane in nadgrajene pa so tudi vgrajene komponente računalnika, ki omogočajo hitro in udobno delo, kljub neudobnim razmeram v okolici.

Tudi notranjost samega prenosnika pa je doživela nekaj sprememb. X5 Force je opremljen s hitrejšimi Intelovimi procesorji, z delavno frekvenco do 2 GHz. Na matični plošči je že vgrajenih 128 MB pomnilnika, ki ga lahko z dodatnim modulom razširite do 384 MB. Za shranjevanje podatkov lahko izberete med trdimi diski velikosti 20, 30 ali 40 GB, kar zadošča za še tako zahtevnega uporabnika. Če imate podatkov kljub temu preveč, lahko s kombinirano DVD/CD-RW enoto izdelate varnostne kopije, ki jih shranite za vsak primer. Novost pri novem modelu je tudi grafična kartica Nvidia Geforce 4 z 32 MB pomnilnika. Zunanje dimenzije ostajajo enake in sicer 30x 312x 256 mm in maso 2.5 kg.

Kot je pri Gericomu že v navadi, je tudi novi X5 Force dobro opremljen z možnostmi povezovanja v različna omrežja. Modem in 100 Mbitna mrežna kartica sta postali standardna oprema že skoraj vsakega prenosnega računalnika, poleg tega pa Gericom pri X5 Force nudi še možnost nadgradnje z brezžično Wi-Fi povezavo. Za priključevanje zunanjih naprav velja omeniti vhod Fire Wire (IEEE 1394), preko katerega lahko priključite naprave kot so denimo video kamera, ki zahtevajo visoke hitrosti prenosa podatkov. Razmah digitalne fotografije pa je bilo vodilo inženirjev ,da so v X5 Force vgradili čitalnik za Compact Flash (CF) kartice, ki so eden izmed glavnih pomnilniških medijev v digitalni fotografiji.

Slovenski uvoznik je za slovenski trg pripravil model prenosnika Gericom X5 Force z mobilnim 1.8GHz Intel Pentium 4 procesorjem, 348 MB delovnega pomnilnika, 30 GB trdim diskom. Cena z vštetimi dajatvami državi znaša 499.900 SIT, za podaljšano triletno garancijo pa je potrebno odšteti še 42.000 SIT