O-STA

Vabljeni na javno srečanje z naslovom "Nemirna Bosna?"

V ponedeljek, 19.5. 2014 bo v sejni dvorani Zveze svobodnih indikatov Slovenije v organizaciji študentov sociologije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, študentske organizacije Iskra in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije potekalo javno srečanje z naslovom "Nemirna Bosna?", kjer bomo z gosti iz Tuzle in Ljubljane osvetlili nedavna turbulentna dogajanja v Tuzli ter nasploh Bosni in Hercegovini.

Četrtega februarja 2014 je nekaj sto odpuščenih delavcev tovarn Dita, Polihem, Guming in Konjuh protestiralo pred stavbo kantonalne vlade v Tuzli. Velika, nekoč zelo uspešna, bivša državna podjetja, so po pospešeni privatizaciji med leti 2000 in 2008 lastniki pripeljali do propada ali selitve, zaposlene pa je po drastičnem slabšanju delovnih pogojev doletelo še množično odpuščanje. Nezadovoljstvo nad izjemno visoko stopnjo brezposelnosti v državi in skoraj dvema desetletjema odsotnosti resnega spoprijemanja politike s perečimi problemi ljudstva je dalo podlago za to, da so se protesti v nekaj dneh razširili po celi državi, številni pa so začeli govoriti o "Bosanski pomladi".

Namen dogodka bo sistematično obdelati nedavno dogajanje v Tuzli ter nasploh v Bosni in Hercegovini ter ponuditi analizo, ki bo zmožna pojasniti, zakaj je za post-socialistično zgodovino Bosne značilno relativno dolgo obdobje socialnega miru, ki je trajalo do leta 2014, prekinilo pa ga je že skoraj revolucionarno vrenje, ki ga ni nihče zares pričakoval. Zanimalo nas bo, zakaj je prišlo do demonstracij, ki so vključevale požige vladnih stavb in oblikovanje izveninstitucionalnih organizacijskih oblik, kot je plenum. Glede na to, da so demonstracije imele, vsaj v epicentru dogajanja, Tuzli, močan delavski karakter, je nujno osvetliti vprašanje položaja sindikatov v tranzicijskem obdobju v BIH ter primerjalno v Sloveniji. Dotaknili se bomo tudi vprašanja možnih prihodnih oblik delavskega boja v našem širšem prostoru.

18:00 - OKROGLA MIZA: Kaj za delavski boj pomenijo nedavni nemiri v BiH?

Govorili bodo:

Denis Sadiković, aktivni udeleženec demonstracij in plenumov ter član skupine Lijevi Anita Tolić, Iniciativa za demokratični socializem, Inštitut za delavske študije Goran Lukić, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije

Primož Krašovec, Iniciativa za demokratični socializem

20:00 - PROJEKCIJA FILMA "Glas Dite"

"Glas Dite" je dokumentarni film Denisa Sadikovića nastal v produkciji Fronte slobode iz Tuzle. Film je nastal decembra 2012 v času velikih protestov pred tovarno detergentov Dita.

20:30 - POGOVOR z Emino Busuladžić (Tovarna detergentov Dita) in Nusretom Redžićem (tovarna Poliolchem).

Pogovor bo vodil Mladen Zobec, študent sociologije kulture in član študentskega društva Iskra.

Vabljeni!