O-STA

Pričetek slikarske šole Rudolfa Španzla

V baročnem Dvorcu Novo Celje se je včeraj pričela poletna slikarska in grafična šola Rudolfa Španzla - Chiroscuro, ki jo že desetič organizira žalski Zavod za kulturo, šport in turizem. Svoje likovno in grafično znanje bo nadgrajevalo 19 mladih udeležencev in 16 odraslih. Udeležba je letos mednarodna, saj sta se jim pridružili dve dijakinji iz prijateljskega mesta Kruševac.

Udeležence in ekipo izvajalcev šole je pozdravil žalski župan Janko Kos.

Program šole bo za mlade likovnike potekal vsak dan od 9. do 17. ure v dvorcu, v njegovi okolici in na nekaj drugih lokacijah (kmetija v Gotovljah, Rimska nekropola). Odrasli bodo ustvarjali od 18. do 21. ure v dvorcu. Letošnja glavna tema njihovega ustvarjanja bo Rimljani na slovenskem.

Poleg akademskega slikarja Rudolfa Španzla, ki je tudi častni občan Občine Žalec, bodo program izvajali mentorji Dorian Španzel, Rok Slana, Barbara Zupanc, regina Mratinković, Breda Bračko in Bogdan Renko.

Poletno šolo bodo zaključili v četrtek, 28. avgusta, z razstavo del udeležencev in z umetniškim programom pred Dvorcem Novo Celje. Istočasno bodo odprli pregledno razstavo izbranih likovnih del dosedanjih udeležencev slikarske delavnice Chiaroscuro 2004-2014, ki bo v dvorcu odprta ves mesec september.

Na fotografiji mladi udeleženci z ekipo mentorjev in akademskim slikarjem in grafikom Rudolfom Španzlom ter žalskim županom Jankom Kosom.

Avtor fotografije Tone Tavčer

Več o slikarski šoli na: http://www.zkst-zalec.si/sl-SI/directorycategory/List?path=kultura%2Fslikarska-sola-chiaroscuro