O-STA

Z dotikom starega Rima zaključili slikarsko šolo Chiaroscuro

Z veličastno prireditvijo so pred Dvorcem Novo Celje včeraj zaključili poletno slikarsko in grafično šolo Rudolfa Španzla Chiaroscuro.

Že desetič jo je letos organiziral Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec in v času od 19. do 28. avgusta je svoje likovno in grafično znanje nadgrajevalo 19 mladih udeležencev in 16 odraslih. Udeležba je bila mednarodna, saj sta se jim pridružili dve dijakinji iz prijateljskega mesta Kruševac. Program šole je za mlade likovnike potekal vsak dan od 9. do 17. ure v dvorcu, v njegovi okolici in na nekaj drugih lokacijah (kmetija v Gotovljah, Rimska nekropola v Šempetru). Odrasli so ustvarjali od 18. do 21. ure v dvorcu.

Letošnja glavna tema njihovega ustvarjanja so bili Rimljani na slovenskem. Poleg akademskega slikarja Rudolfa Španzla, ki je častni občan Občine Žalec, so program šole izvajali mentorji Dorian Španzel, Rok Slana, Barbara Zupanc, Regina Mratinković, Breda Bračko in Bogdan Renko.

Glavna tema ustvarjanja je bila tudi rdeča nit zaključne prireditve, ki so jo naslovili Dotik starega Rima. Umetniški program so oblikovali: plesalke Plesnega foruma Celje, umetniki Gea Erjavec, Taja Devi, Damir Raković in Karlo Vizek ter KUD Žalec, tolkalna skupina Šus z umetniškim vodjem Dejanom Tamšetom. Prireditev je povezovala Lidija Koceli, vodja programa Kultura v ZKŠT Žalec.

Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega sveta Republike Slovenije g. Mitja Bervar, prisotne sta pozdravila in nagovorila Rudolf Španzel in gostitelj žalski župan Janko Kos. Udeležencem šole je njihov mentor in mojster podelil priznanja in spominska darilca.

Dogodek so s svojim prihodom počastili: slikarka Biljana Unkovska, slikarja France Slana in Polde Oblak, um. zgod. Milena Moškon, mladinska pisateljica Majda Koren, etnolog dr. Janez Bogataj, dr. Matjaž Kmecl, direktorica Narodnega muzeja Slovenije dr. Barbara Ravnik, direktorica slovenjebistriškega zavoda za kulturo Herta Žagar, gospod Edo Pirkmajer, domača umetnika Zdravko Čas in Dare Zavšek, mag. Alenka Domjan, um. zgod.

V prostorih baročnega dvorca so odprli dve razstavi: razstavo del udeležencev letošnje jubilejne šole in pregledno razstavo udeležencev prejšnjih let. Razstavo letošnjih udeležencev so postavili mentorji slikarske šole Chiaroscuro, pregledno razstavo pa Katarina Kukovič, Uroš Govek in Nina Juteršek. Pregledno razstavo Chiaroscuro 2004-2014 je Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec pospremil tudi s katalogom, ki ga je uredila Katarina Kukovič, oblikoval Dorian Španzel, fotografije zanj pa prispeval Gašper Domjan.

Razstava bo v dvorcu odprta ves mesec september, in sicer: od torka do petka od 18. do 20. ure, ob sobotah in nedeljah od 10. do 13. ure, ob ponedeljkih zaprto.

Več informacij: http://www.zkst-zalec.si/sl-SI/post/989/jubilejna-chiaroscuro