O-STA

S hitrimi širokopasovnimi povezavami in storitvami do hitrejšega gospodarskega razvoja

Laboratorij za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport 24. septembra v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju organizirata zaključno konferenco 3-letnega Interreg projekta ENGAGE.

Na zaključni konferenci bo dvanajst partnerjev iz desetih evropskih držav, političnih predstavnikov regij, županov ter uglednih domačih in tujih strokovnjakov, ki bodo z nami delili svoje poglede na izziv zmanjšanja digitalnega razkoraka na podeželju.

Ključni cilj projekta ENGAGE je opredeliti najboljše prakse gradnje in uporabe širokopasovne infrastrukture v manj poseljenih območjih. Tako kot električna energija ali ceste je tudi širokopasovna povezava visoke hitrosti temeljnega pomena za razvoj gospodarstva in družbe v urbanih in podeželskih predelih Evrope.

Kot priznava tudi podpredsednica Evropske komisije in komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes, obstajajo nekatere ovire za to, da bi dosegli evropsko vizijo, pri kateri bi do leta 2020 vsi evropski državljani imeli povezavo 100 Mb/s: "Cena je seveda velik problem. Vsakdo si želi koristi širokopasovnih povezav, vendar je zelo težko spodbujati naložbe, ki so potrebne, da bi izgradili širokopasovna omrežja. Mestna območja so že dobro pokrita, prebivalci oddaljenih krajev, na podeželskih območjih pa pri tem zaostajajo."

Namen konference je tako povezati, omogočiti in spodbuditi dobre prakse in konkretno sodelovanje med različnimi deležniki, ki razvijajo projekte za širokopasovno vključenost podeželja.

Čas konference odlično sovpada z obdobjem, ko v Sloveniji zbiramo pripombe, dopolnitve ali prispevke k predlogom strateških dokumentov, ki bodo urejali tudi razvoj širokopasovnih omrežij na podeželju: http://t.co/tK3ngHOIG1

Udeležba je brezplačna - projekt financirajo Evropska komisija, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Univerza v Ljubljani.

Število mest je omejeno, zato je potrebna prijava preko naslednje povezave: http://engage-interreg.eu/engage-registration/en/registration

Dnevni red konference najdete tukaj: http://engage-interreg.eu/ENGAGE_4futureconference.pdf

Več informacij o projektu ENGAGE lahko najdete na spletni povezavi http://www.engage-interreg.eu/

PRIJAVA: http://engage-interreg.eu/engage-registration/en/registration

AGENDA: http://engage-interreg.eu/ENGAGE_4futureconference.pdf