O-STA

Prvi slovenski oratorij na koncertu ob 500-letnici Slovenske frančiškanske province sv. Križa

V frančiškanski cerkvi v Ljubljani bo v petek, 12. septembra ob 20.15, koncert Slovenskega komornega zbora, Orkestra Slovenske filharmonije in solistov.

Na sporedu je prvi slovenski oratorij skladatelja p. Hugolina Sattnerja Assumptio B.M.V., Vnebovzetje blažene device Marije.

Skladatelj Hugolin Sattner se je rodil l. 1851 v Kandiji pri Novem mestu. Leta 1867 je stopil v frančiškanski red. V času svojega duhovništva je bil magister cantus choralis, večkrat gvardian, provincialni vikar in upravitelj frančiškanske župnije. Ves čas svojega bivanja v samostanu pa je p. Hugolin skladal. Njegovo skladateljsko delo je ogromno. Leta 1910 mu je pri iskanju snovi za prvi slovenski oratorij priskočil na pomoč prijatelj Aleš Ušeničnik, ki je iz Svetega pisma izbral smiselno povezana besedila. Pesniško jih je obdelal Mihael Ocepek, pesnik in najznamenitejši pridigar tistega časa.

Sattner je veliko delo skladal od decembra 1910 do aprila 1911. Oratorij je bil prvič izveden v ljubljanski unionski dvorani 13. marca 1912.

Tokrat bodo pod dirigentskim vodstvom Martine Batič ob spremljavi Slovenskega komornega zbora in Orkestra Slovenske filharmonije nastopili sopranistka Mojca Bitenc, tenorist Martin Logar, baritonist Rok Bavčar in basist Matija Bizjan.

Ponovitev koncerta bo v soboto, 13. septembra 2014 ob 18. uri, v baziliki Sveta Gora pri Novi Gorici.

Vstop je prost.

Vljudno vabljeni.

Slovenska filharmonija

T 00 386 1 24 10 800

www.filharmonija.si

info@filharmonija.si

skz@filharmonija.si