O-STA

Slovenska filharmonija gosti z oskarjem in grammyjem nagrajenega skladatelja in dirigenta Tana Duna

Spoštovani,

vljudno vabljeni na tretji koncert Modrega abonmaja Slovenske filharmonije,

ki bo 13. in 14. novembra 2014 ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Slovenska filharmonija tokrat gosti Tana Duna, svetovno znanega dirigenta in skladatelja, vsestranskega umetnika, ki navdih za svoja dela črpa predvsem iz narave.
Velja za skladatelja, ki "vseskozi niha med najrazličnejšimi slogi", zelo rad vključuje tudi elemente tradicionalne kitajske folklore.

V svoji bogati dirigentski karieri je vodil Berlinske filharmonike, Kraljevi orkester Concertgebouw, Filharmonični orkester iz New Yorka, Simfonični orkester BBC in druge, sicer pa je Dun tudi nadvse uspešen avtor filmske glasbe. Med drugim je napisal tudi glasbo za film Prežeči tiger, skriti zmaj, ki je bil leta 2001 nagrajen z grammyjem in oskarjem za najboljšo filmsko glasbo.

Tokrat imamo enkratno priložnost prisluhniti zlitju zvokov orkestra ter papirja, saj je na sporedu njegov Koncert za papirna glasbila in orkester (s solistko na tolkalih Čenču Rong, ki je pred kratkim koncert izvedla z Nizozemskim simfoničnim orkestrom). Delo, ki je nastalo na podlagi skladateljevih spominov iz otroštva, obuja delček danes povsem pozabljene kitajske tradicije, ko so šamani ob pomembnih dogodkih v tamkajšnjih vaseh na papir proizvajali najrazličnejše zvoke, ki so imeli transcendenten pomen.

Prvič bomo na našem odru prisluhnili tudi Dunovi Simfonični pesnitvi treh not (Symphonic Poem of 3 Notes), ki jo je skladatelj napisal v počastitev 70. obletnice Placida Dominga, leta 2011. Zavoljo krajših vokalnih vložkov se je, ob prvi izvedbi 11. januarja 2011 v Kraljevem gledališču v Madridu pod vodstvom ameriškega dirigenta Jamesa Conlona, skladbe oprijela oznaka "simfonična opera".

Orkester Slovenske filharmonije bo izvedel še znameniti Obredni ples ognja iz suite Ljubezen čarovnica Manuela De Falle ter vedno očarljivi Bolero Maurica Ravela, ki danes predstavlja eno najpopularnejših in največkrat izvajanih del resne glasbe.

Obeta se zanimiv in nevsakdanjih glasbeni dogodek, ki ga ne smete zamuditi.

Vljudno vabljeni.

www.filharmonija.si, vstopnice: Cankarjev dom, T +386 1 24 17 299/300, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si, www.cd-cc.si