O-STA

Vabilo na tiskovno konferenco o knjigi ŽLED v torek, 18. 11. 2014 ob 14.30 uri

Kratke zgodbe izkustva skozi srhljivo ledeno ujmo in čarobnost žleda v Sloveniji 2014 je podnaslov knjige ŽLED. Urednika, Andreja Blažič Klemenc in Franc Merkač, sta izbrala 30 pripovednih enot z natečaja za literarno pisane spomine na izjemni žled na Slovenskem, ki ga je razpisala Založba Fran.

Nastala je knjiga, ki nagovarja z močjo besede in likovno podobo. Impresivne fotografije februarskega žleda dajejo knjigi dokumentarno in estetsko razsežnost.

Spoštovani,

knjigo ŽLED bo Založba Fran predstavila na tiskovni konferenci, skupno z urednikoma ter nekaterimi avtoricami in avtorji besedil in fotografij, v torek, 18. novembra 2014 ob 14.30 uri v Hotelu Emonec, Wolfova 12, v Ljubljani.

Vljudno vabimo predstavnike medijev na srečanje, da vam predstavimo podrobnosti knjige in njene avtorice in avtorje. Njihov skupni imenovalec sestavljajo raznolikost, edinstvenost upovedovalnih perspektiv in osebna izpovednost.

Besedila so prispevali Majda Arhnauer Subašič, Ivana Čreslovnik, Tina Fekonja, Danica Hrovatin Šabec, Andreja Kladnik, Adis Knafelc Rupnik, Jana Kolarič, L. K., Marija Leskovec, Maja, Ladislava Milošević, Darko Muhič, Taja Nabergoj, Manja Ocepek, Jože Omerzu, Rozalija Petrovčič, Tjaša Podboj, Lidija Polak, Frančiška Požru, Boštjan Robas, Rozka Saje, Denis Slavec, Vanda Šega, Matilda Škrlj, Stanislav Tomažič, Doroteja Vidmar Gajšek, Tatjana Volarič, Primož Vresnik, Alexandra N. Zaleznik in Milena Žvokelj.

Zapisa o likovnih delih Žled v Brkinih Vinke Zakrajšek ter V ledenem objemu Magde Cej sta pripravili Tjaša Debeljak Duranović in Tanja Grilj.

Avtorice in avtorji fotografij so Jure Batagelj, Andreja Blažič Klemenc, Sandi Curk, Primož Jakopin, Igor Karničnik, Darko Muhič, Lidija Polak, Slavko Polak, Mojca Požar Štunf, Irena Škrabec in Suzana Veber.

Tema natečaja je nagovorila pisce iz domala celotne Slovenije. Starostni razpon avtorjev je širok, pravtako sredin, v katere so vpeti. Raznolikost prispevkov se odraža tudi v njihovi zvrstnosti in pnejo se v harmonično zarisanem loku. V realističnem, bogato faktografsko obarvanem sklopu je neprizanesljivo odkrita, pogumno iskrena, kdaj pa kdaj kot krik kratka oziroma dramatično napeta izpovednost prežeta z dokumentarnostjo. Silovitost moči narave so avtorji prelili v zgodbe, ob katerih zastaneta dih in gib. Opisi dojemanja okolja in notranjega doživljanja prehajajo v refleksivne zapise iz tistih dni in retrospektive. Ubesedena razpoloženja nihajo od vitalizma do sozvočja s tokom in iztekom življenja. Izkušnja je oživila predstavo, da sta resnični smisel bivanja posameznika in celic družbe življenje v sozvočju z notranjo resnico in ustvarjalno sožitje s sočlovekom. Kot podzavestni in hoteni umik od negotovosti ter teže preizkuženj nastopi humor, ki se zaiskri v več sestavkih. Pripovedni lok se umirja s pretanjeno izpisanimi literarnimi podobami krajin in razpoloženj. Tal se dotakne s kersnikovsko stvarno obarvanima zapisoma, ki februarski čas osvetljujeta s perspektive enega od zajetih lokalnih okolij in z nacionalne ravni kot del mednarodne skupnosti.

Ena od značilnosti fenomena žleda je tudi njegova nespoznatnost tistim brez neposredne tovrstne izkušnje. Literatura, medij v naročju srca in hkrati razuma, zmore podati čašo lepote slehernemu, ki iztegne roko, in mu približati nedoseženo. Prav to pa je zagotovilo, da bodo povedane zgodbe našle odmev in dom med širokim krogom bralcev.

ŽLED

96 strani, 21,5 x 30,5, trda vezava, ISBN 978-3-902832-06-1, Založba Fran, Celovec, 2014, cena 25 €.

Recenzijske izvode dvignete ob predstavitvi knjige ali pa jih že pred srečanju naročite pri Založbi Fran.

Kontakt: franc.merkac@zalozba-fran.com

http://www.zalozba-fran.com

Kot poseben dodatek bomo na srečanju prvič predstavili namizno igro z nazivom Žled v Sloveniji.

Vljudno vabljeni!