O-STA

NLB partner 27. Predsedniškega foruma IEDC na Bledu - v znamenju zmagovalne strategije

28. november 2014

Na današnjem predsedniškem forumu na poslovni šoli IEDC na Bledu, je bil osrednji govornik eden največjih mislecev strateškega managmenta na svetu ta hip, profesor Roger Martin. V letu, ko NLB obeležuje 20. obletnico ustanovitve, smo ponosni partner tega dogodka, katerega rdeča nit je bila oblikovanje in uresničevanje zmagovite poslovne strategije.


Zbrane udeležence iz več kot dvajsetih držav je uvodoma pozdravila direktorica Poslovne šole IEDC Danica Purg, slovesni uvodničar pa je bil predsednik vlade dr. Miro Cerar. Za njim je besedo prevzel predsednik uprave NLB Janko Medja. V svojem govoru je poudaril pomen strateških odločitev in dejal: "Gledati nazaj je lahko, vendar je za uspehe potreben pogled naprej, zato je strateško odločanje tako pomembna kompetenca vsake organizacije. Naša banka je, kot veste, prešla težko obdobje v katerem je oblikovala novo strategijo. Proces njenega uresničevanja pa še ni končan. Vsak uspešen manager razmišlja, kaj pustiti za seboj. Prav trdna organizacija, utemeljena na pravih strateških izbirah, je to kar želimo doseči v NLB, saj to opredeljuje uspešnost banke za pet ali celo deset let vnaprej. Pogled managerjev mora biti usmerjen v prihodnost - v bodoče morda današnje znanje in kompetence ne bodo dovolj. Tako v banki, kot v vseh drugih organizacijah je potrebno spremljanje spreminjajočega se okolja ter prilagajanja vseh nas nanj - še posebno na pričakovanja strank."


Častni gost mednarodnega dogodka, predsednik vlade dr. Miro Cerar, je v svojem nagovoru udeležencem spregovoril o času, v katerem živimo, in ki zahteva strateško vodenje in sprejemanje strateških odločitev. Predstavil je stališče vlade, ki si bo prizadevala za vnovično vzpostavitev zaupanja, za vzdržen sistem in razvoj , za spodbudno gospodarsko okolje in za spoštovanje vseh sfer civilne družbe. Zagotovil je, da bo vlada delovala proaktivno in odgovorno, predvsem pa bo dovzetna za družbene in gospodarske potrebe. "Samo z odprtim dialogom z vsemi družbenimi sferami bomo lahko zagotovili višjo kvaliteto življenja za vse," je še dejal.

Zmagovalna strategija: pet ključnih odločitev

Srečanje se je nadaljevalo s predavanjem osrednjega govornika profesorja Rogerja Martina, enega najvplivnejših mislecev managementa na svetu. Predstavil je pet ključnih odločitev pri oblikovanju zmagovalne strategije, in sicer: kaj je naša zmagovalna odločitev, kje bomo igrali, kako bomo zmagali ter katere kompetence in kateri sistemi upravljanja so za to potrebni. Poudaril je, da mora vsaka strategija v prvi vrsti biti preprosta, zabavna in učinkovita, da bi lahko postala zmagovalna. V človeški naravi je, da imamo radi odprte opcije, vendar je ključno, da se znamo za nekaj odločiti, četudi je ta odločitev težka. Od pravilnih odločitev imajo vedno največjo korist stranke, kar so ugotavljali tudi udeleženci okrogle mize.

Panelna razprava

Kaj vas najbolj frustrira in kaj vas najbolj motivira

Roger Martin je po zaključenem predavanju vodil razpravo, katere udeleženci so bili predsednik Greater Zürich Area iz Švice Dr. Balz Hösly, predsednik in generalni direktor jeklarske skupine Edemir iz Turčije Ali Pandir, predsednik in lastnik skupine A.S.G. iz Albanije Gazmend Haxia ter predsednik uprave NLB Janko Medja. Na uvodno vprašanje profesorja Martina je Janko Medja poudaril, da je največji pokazatelj ali je tvoja strategija dobra, ko ti to potrdijo zadovoljne stranke in zaposleni. V nadaljevanju je orisal nekatere ključne strateške izbire iz prvih dveh let prestrukturiranja banke. Še zlasti je jasno predstavil merila delitve dejavnosti med jedrne in obrobne ter selekcijski proces pred zapiranjem nekaterih poslovnih enot v Sloveniji. Skupaj so udeleženci okrogle mize prišli do zaključka, da je zelo pomembno zavedanje, da strategija ni zapisana v kamen, ampak je živ proces, ki se nenehno spreminja.

Danica Purg je uvodoma naznanila, da je Janko Medja prejemnik nagrade Generali Alumni Achievement Award 2014 za izjemne individualne karierne dosežke, ki jo bo prejel na jutrišnjem letnem srečanju Alumni kluba.

NLB Korporativno komuniciranje

Vsa sporočila za javnost