O-STA

NLB je postala 51. podpisnica Deklaracije o poštenem poslovanju

10. december 2014

Včeraj, 8. decembra, je NLB kot 51. podjetje v Sloveniji podpisala Deklaracijo o poštenem poslovanju. Gre za pomemben korak k spreminjanju naše banke, zato smo skupaj z Društvom združenih narodov za trajnostni razvoj (DZNTR), ob tej priložnosti pripravili posvet. Na njem so sodelovali: predsednica društva dr. Danica Purg, Jerica Jančar, Evropski inštitut za skladnost in etiko poslovanja, Denis Stroligo, predsednik uprave Merkur zavarovalnice, dr. Aleksander Zadel, direktor Inštituta C.A.R., Rok Praprotnik, direktor Centra za skladnost poslovanja in krepitev integritete in Janko Medja, predsednik uprave. Razpravljali so o tem, kakšno je pošteno in skladno poslovanje finančnih institucij. Vsi gostje so se strinjali, da je v današnjem okolju uresničevanje ustrezne poslovne etike še toliko bolj pomembno.


Podpis Deklaracije o poštenem poslovanju pomeni zavezo k transparentnemu in poštenemu poslovanju, tudi moralno. Ob tem je dr. Danica Purg povedala: "Vesela sem, da je NLB postala 51. podpisnica te deklaracije. S tem ste potrdili in nagradili trdo delo in prizadevanja vašega zadnjega obdobja, in vaš namen ter odločenost za transparentno poslovanje. S podpisom izkazujete, da vam je pomembno kako boste svoj uspeh dosegli in bili pri tem dolgotrajno uspešni. Etika je danes bolj kot kdajkoli odločilen faktor v modernih dinamičnih organizacijah, ki se lahko razvijajo in so trajnostno uspešne samo s spoštovanjem najvišjih standardov transparentnosti, zanesljivosti in poštenosti, kar učimo tudi na IEDC-Poslovni šoli Bled."

Naše vrednote, integriteta in odličnost v delovanju NLB že danes dajejo novo kredibilnost

"Vedeli smo, da bo pot preobrazbe kulture, sistemov in procesov težka, toda na to pot smo odločno stopili in naredili že pomemben napredek. Enako odgovorno, kot smo oktobra pristopili k podpisu Slovenskih smernic korporativne integritete in s tem postali njihov Ambasador, smo tudi k podpisu Deklaracije o poštenem poslovanju. Posebno zavezo želimo izraziti 10. načelu UNGC o preprečevanju korupcije." je izpostavil Janko Medja, predsednik uprave NLB.

"Odgovornost vseh zaposlenih in najvišjih organov upravljanja je, da podjetje deluje etično."

Je v svoji predstavitvi poudarila Jerica Jančar, Evropski inštitut za skladnost in etiko poslovanja. Ob tem je še dodala: "Seveda brez podpore lastnika ne gre. Izredno pomembno je, da tudi lastnik podjetja živi in posluje etično, skupaj s podjetjem in zaposlenimi v njem."

Način, kako dosegamo naše poslovne cilje, je enakovreden dosežku samemu

Rok Praprotnik, direktor Centra za skladnost poslovanja in korporativno integriteto NLB, je v svoji prestavitvi, v kateri je med drugim predstavil tudi model korporativne skladnosti in integritete NLB, poudaril: " Z našim modelom želimo doseči, da bo vsak zaposlen poznal temeljna pravila ravnanja, ki veljajo v banki in dobil tudi vso podporo pri njihovem razumevanju ter uresničevanju pri vsakodnevnem delu."

NLB Korporativno komuniciranje